Ciasto drożdżowe ma to do siebie, że jest nieprzewidywalne a szczególnie wtedy,
kiedy kombinujemy z kolorami. W trakcie rośnięcia tworzy niepowtarzalne wzory.
Tak jest z naszym ciastem. Każdy kawałek jest inny:
w jednym jest zebra, w innym szachownica.
Wiórki i mak dodają smaku.
Składniki:
-ok. 40 dkg mąki 405
-3 dkg drożdży
-220 ml ciepłego mleka
-6 łyżek cukru
-5 dkg masła
-4 żółtka i jedno całe jajko
-2 łyżki kakao
-szczypta soli
-wanilia
-mak
-wiórki kokosowe
Z drożdży, łyżki cukru, 100 ml mleka i 6 dkg mąki
przygotowujemy rozczyn i odstawiamy do wyrośnięcia.
Dodajemy szczyptę soli, wanilię, pozostały cukier i mleko,
4 żółtka, 22 dkg mąki i miksujemy,
Ciasto dzielimy na 2 części.
Do jednej dodajemy kakao i miksujemy.
Do jasnej części ciasta dodajemy 7 dkg mąki i wyrabiamy.
Do ciemnej dodajemy 5 dkg mąki i wyrabiamy.
Do każdego ciasta dodajemy po 2,5 dkg roztopionego masła
i wyrabiamy, aż się wchłonie.
Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia.
Wykładamy na stolnicę.
Rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm.
Ciasto tniemy na paski.
Układamy na przemian w natłuszczonej blaszce.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Posypujemy wiórkami i makiem.
Układamy kolejne warstwy pasków.
Każdą warstwę smarujemy jajkiem i posypujemy wiórkami i makiem.
Odstawiamy do wyrośnięcia.
Pieczemy 25 minut w temperaturze 160 st. C.
Smacznego!
Bardzo lubię drożdżowe wypieki. Ciasto wygląda niesamowicie :)
OdpowiedzUsuńDzięki:)
UsuńPiękne i bardzo pomysłowe ❤
OdpowiedzUsuńPycha :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy:)
UsuńNo ja nie mogę!Drożdżowe ciasto w niezwykłym wydaniu-"takie coś",ale jakie urocze!Kolejne zadanie dla mnie.Mam nadzieję,że się uda,ale Wam to wychodzi fantastycznie!Buziaczki.
OdpowiedzUsuńUda się na pewno. Pozdrawiamy:)
UsuńSwietny pomysl! Ciasto wyglada wspaniale!
OdpowiedzUsuńRewelacja! Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.
OdpowiedzUsuńBardzo pomysłowe. Ślicznie wyrośnięte ciasto :)
OdpowiedzUsuńŚwietna sprawa z tymi kolorami i różnymi wzorami, zawsze wyjdzie coś innego :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Ale ładne to coś :D Przekrój robi wrażenie :D
OdpowiedzUsuńJak mam dostep do poslkich produktow, to zawsze kupuje "Basie" :)
OdpowiedzUsuńTwoje "takie coś" prezentuje się baaardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńJako dziecko robiłam podobną 'zebrę' ze zwykłego biszkoptu, jednak drożdżowe nigdy mi nie wychodziło.
OdpowiedzUsuńJest trochę roboty,ale jaki efekt!
OdpowiedzUsuńEfekt wspaniały jeszcze tak owoce do tego
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł na drożdżowe ciasto ;) i do tego kokos i mak. ... mmmmm. ... pycha :)
OdpowiedzUsuń