Kiedy kluski gotowała mama,
nazywaliśmy je białymi kartaczami.
Postanowiliśmy przypomnieć sobie ich smak.
Składniki:
-ok. 2 kg ziemniaków
-0,6 kg łopatki
-ćwiartka z kurczaka
-2 marchewki
-cebula
-2 ząbki czosnku
-sól, pieprz, pieprz ziołowy
-mąka ziemniaczana
-15 dkg wędzonego boczku
-olej
Mięso gotujemy jak do rosołu.
Kiedy jest miękkie odławiamy.
Odławiamy też marchew, cebulę i czosnek.
Ziemniaku gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy
i mielimy przez maszynkę.
Przez maszynkę mielimy też mięso, marchew, cebulę i czosnek.
Dodajemy sól i przyprawy do smaku
a jeśli farsz jest zbyt zwarty - dolewamy rosołu
i dokładnie mieszamy.
Ziemniaki ugniatamy w misce.
Dzielimy na 4 części, odkładamy jedna z nich
i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną.
Wszystkie ziemniaki i mąkę dokładnie wyrabiamy.
Nabieramy porcje ciasta,
na dłoni formujemy placek, nakładamy farsz
i sklejamy, formując kluski.
Zagotowujemy wodę z solą lub rosół,
wrzucamy kluski i gotujemy na malutkim ogniu
ok. 10 minut od wypłynięcia.
Odławiamy, polewamy usmażonymi w międzyczasie
na patelni skwarkami z cebulą i gotowe.
Odsmażone na patelni też smakują rewelacyjnie.
Smacznego!
Ciocia Celinka też poczęstowała rodzinkę kluskami.
Wyszły pięknie i wszystkim bardzo smakowały.
a oto dokumentacja fotograficzna:
Smacznego!
a oto kluski Karinki :)
Pozdrawiamy.
a to kluski Pawła:
bardzo fajne te kluseczki
OdpowiedzUsuńZapomniałam, jak się robi te białe kartacze,ale od czego jest Maminek!Jak mi zapachniało domem rodzinnym!Dziękuję Wam kochani za przepis.A zdjęcia super-potęgują apetyt,więc muszę kluski przygotować.Buziaczki!!!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie kluski i bardzo dawno ich nie jadłam. Teraz narobiliście mi takiego smaka, że niedługo muszę je zrobić :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Nigdy nie miałyśmy okazji do zjedzenia takich klusek :) Ciekawie wyglądają :D
OdpowiedzUsuńZrobione! Sprawdzone! Pyszne!
OdpowiedzUsuńSuper ! Pozdrawiamy ciepluteńko :)
Usuń