Bułki śniadaniówki, ale nie tylko.
Przede wszystkim upieczone z prostych składników
i pasują do wszystkiego.
Składniki na 6 bułeczek:
-ok. 30 dkg mąki 480 lub 500
-2,5 dkg drożdży
-1/2 łyżeczki cukru
-1/4 łyżeczki soli
-150 ml ciepłej wody
-100 ml ciepłego mleka
-1,5 dkg miękkiego masła
Mleko łączymy z wodą.
Do drożdży dodajemy cukier, 1/4 płynu, mieszamy,
dodajemy 3 czubate łyżki mąki,
mieszamy, przykrywamy folia spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia.
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostały płyn, sól,
pozostałą mąkę i wyrabiamy ciasto.
Dodajemy miękkie masło i jeszcze raz dokładnie wyrabiamy.
Przykrywamy folią spożywcza i odstawiamy do wyrośnięcia.
Przekładamy na stolnicę i formujemy wałek.
Dzielimy na 6 części.
Z każdej części w dłoniach formujemy bułeczkę o dowolnym kształcie.
Układamy na blaszce z papierem do pieczenia,
przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Bułeczki możemy naciąć w dowolny sposób.
Pieczemy 25 minut w temperaturze 160 st. C.
Gotowe.
Smacznego!
Pyszne i pachnące bułeczki. Zjadła bym taką :)
OdpowiedzUsuńTzw. bułeczki DUPKI :D Wiadomo, że już takich nie jemy bo nie możemy ale w dzieciństwie szalałyśmy za takimi bułami :D
OdpowiedzUsuńNajbardziej przeze mnie lubiane bułeczki. Pyszności :)
OdpowiedzUsuńWyglądają niesamowicie! Zapraszam na swojego bloga kulinarnego. :) https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/01/makaron-orkiszowy/
OdpowiedzUsuńChyba takich domowych bułek to nawet nigdy nie jadłam. Wyglądają przepysznie, aż zgłodniałam ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
pięknie urosły, na śniadanie są idealne!
OdpowiedzUsuńWspaniałe bułeczki, takie domowe najlepsze :-)
OdpowiedzUsuńPięknie wyszły Ci te bułeczki i pewnie są bardzo smaczne.
OdpowiedzUsuńNa śniadanie z masełkiem i dobrą wędliną mmmmmmniam :)