Nasza propozycja na bezmięsny obiad, czyli kotlety z pęczaku i ziemniaków,
z sosem grzybowym.
Składniki:
-10 dkg pęczaku jęczmiennego
-4 średnie ziemniaki
-1 cebula
-1 jajko
-5-6 łyżek mąki
-sól, pieprz, pieprz ziołowy
-czosnek niedźwiedzi
-olej
-bułka tarta
Pęczak gotujemy do miękkości w osolonej wodzie lub bulionie warzywnym.
Odcedzamy i studzimy.
Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie,
odcedzamy i zgniatamy gnieciuchem.
Cebulę kroimy w drobniutką kostkę.
Ziemniaki i pęczak łączymy.
Cebulkę szklimy na niewielkiej ilości oleju.
Do pęczaku i ziemniaków dodajemy zeszkloną cebulkę,
olej pozostawiamy na patelni.
Dodajemy jajko ( nam się trafiło z dwoma żółtkami ).
Dodajemy przyprawy do smaku oraz czosnek niedźwiedzi.
Mieszamy.
Stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy.
Ciasto nie może być zbyt zwarte.
Na patelnię z olejem po cebulce dolewamy nieco świeżego.
W wilgotnych dłoniach formujemy kotlety,
panierujemy w bułce tartej i smażymy z obu stron
do zrumienienia.
Świetnie smakują z sosem grzybowym i surówką z białej kapusty.
Smacznego!
O rany, aż się zrobiłam głodna. Świetny obiadek :)
OdpowiedzUsuńAle fajne kotlety! Wyglądają jak typowe z mięcha :D Smakują pewnie wyśmienicie! :)
OdpowiedzUsuńFajny obiadek. Lubię takie - pełne aromatu. Podoba mi się dodatek pęczaku. Jeszcze takich nie jadłam. Koniecznie muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńJak ja uwielbiam tutaj zaglądać, takie pyszne domowe jedzenie :) mniam :)
OdpowiedzUsuńOczywiście już robię, mam pęczak inne składniki też i będą kotleciki:) dziękuję za pomysł na fajny bezmięsny obiad. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńU Ciebie zawsze same smakołyki :)
OdpowiedzUsuń