O zaletach głogu nie będziemy pisać,
ponieważ każdy chyba je zna.
Nalewka z pewnością służy zdrowiu a przede wszystkim sercu.
Owoców głogu szukamy w miejscach oddalonych
od dróg, szos i wszelkich źródeł ołowiu.
Składniki:
-1/2 kg owoców głogu
-25 dkg cukru
-250 ml wódki 40 %
-100 ml spirytusu
Owoce płuczemy, odsączamy i zgniatamy gnieciuchem.
Dodajemy cukier i mieszamy.
Przekładamy do słoja, zakręcamy i czekamy,
aż cukier się rozpuści.
Co pewien czas potrząsamy słojem.
Dolewamy wódkę i odstawiamy w ciemne miejsce na 4 tygodnie.
Od czasu do czasu potrząsamy słojem.
Po tym czasie przecedzamy,
owoce wyrzucamy a do płynu dodajemy spirytus.
Przelewamy do ciemnej butelki
i odstawiamy na minimum 6 tygodni.
Na zdrowie!
Piękny bukiecik -:).Naleweczka bardzo zdrowa i rozgrzewająca w sam raz na zimę :)
OdpowiedzUsuńNie wiedziałam, że taką można zrobić :)
OdpowiedzUsuńChyba Was ozłocę!! Uwierzcie lub nie, ale od tygodnia zastanwiam się, co to za roślina - w ogrodzie moich teściów rośnie mnóstwo starych dzrewek, krzewów, ziół itp, dlatego zawsze z Mężem zbieramy tam plony:) Nikt nie potrafił mi jednak powiedzieć, co to za czerwone kuleczki - chyba kiepscy z nas botanicy:P No ale miałam intuicję, że to coś zdrowego! Dzięki wielkie, za parę dni jadę zbierać:)
OdpowiedzUsuńWspaniała nalewka, bardzo zdrowa :) Zapraszam do mnie na konkurs urodzinowy i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńhttp://gotowanietoproste.blogspot.com/2016/08/pierwsze-urodziny-bloga-i-konkurs.html
O to dla mnie nowość :D W tym roku moim dziadkom aronie bardzo obrodziły w owoce, dlatego rzuciłem pomysłem na zrobienia nalewki z aronii :)
OdpowiedzUsuńZ głogu to jadłyśmy cukierki ale nalewki jeszcze nie próbowałyśmy :D
OdpowiedzUsuńZrobiłem nalewkę z głogu i mam pytanie.Górna warstwa owoców ciemnieje,dlatego co jakiś czas przemieszam nalewkę.Zalałem owoce głogu spirytusem z wodą o mocy 50% i mają zapach jakby fermentowały(winny).Czy tak powinno być?
OdpowiedzUsuńTrudno nam odpowiedzieć na to pytanie, bo nigdy nie mieliśmy takich problemów. Być może owoce głogu były już w stadium fermentacji przed przygotowaniem nalewki, lub zbyt długo stały zasypane cukrem i zaczął się proces fermentacji.
UsuńPozdrawiamy :)