Niewiele składników, proste wykonanie, świetny smak.
Składniki:
-ok. 80 dkg łopatki
-ok. 1 kg małych młodych ziemniaków
-ok. 1 kg kapusty kwaszonej
-2-3 ząbki czosnku
-sól, pieprz ziołowy, czosnek niedźwiedzi
-olej
Kilka godzin przed pieczeniem łopatkę płuczemy, osuszamy, dzielimy
na mniejsze kawałki, przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym
i czosnkiem niedźwiedzim, dodajemy pokrojone ząbki czosnku,
skrapiamy delikatnie olejem i odstawiamy.
Umyte ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie i odcedzamy.
Kapustę płuczemy w zimnej wodzie i odciskamy.
W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę kapusty,
na niej ziemniaki,
na nich łopatkę
i przykrywamy pozostałą kapustą.
Uciskamy, przykrywamy naczynie pokrywą
i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C
na 90 minut.
Zmniejszamy temperaturę do 140 st. C
i pieczemy jeszcze 30 minut.
Smacznego!
Świetna propozycja obiadowa :) Ah i te młode ziemniaki, chyba muszę też już takowe zdobyć :D
OdpowiedzUsuńPrzepyszny obiadek, a mój tata to w ogóle by się z takiego bardzo cieszył :) Pozdrawiam serdecznie ;)
OdpowiedzUsuńPyszny obiad. I te ziemniaczki :) Jak to mało człowiekowi trzeba, aby dostać ślinotoku. Kiszona kapusta i ziemniaki :) Po co nam kawior?
OdpowiedzUsuńAle rodzina musi być szczęśliwa mając tak wspaniałą kucharkę :) mniam aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńMłode ziemniaczki <3 Chętnie zjadłybyśmy takie z tzw. gzikiem :D Czyli twarogiem i szczypiorkiem ^^
OdpowiedzUsuńWczoraj zrobiłam zapiekankę z łopatką,kapustą i ziemniaczkami.Wyszła super.Mąż zachwycony,zajadał,aż mu się uszy trzęsły(mówił o smaku z dzieciństwa).Mi też bardzo smakowało.Warto od czasu do czasu przygotować taką wersję zapiekanki-niedrogo,zdrowo i pysznie! Pozdrowienia gorące w ten wcale nie wiosenny dzień.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dania! Zapisuję przepis!!!
OdpowiedzUsuń