25 kwietnia 2016

Łopatka pieczona z młodymi ziemniakami i kapustą



Niewiele składników, proste wykonanie, świetny smak.

   Składniki:

-ok. 80 dkg łopatki
-ok. 1 kg małych młodych ziemniaków
-ok. 1 kg kapusty kwaszonej
-2-3 ząbki czosnku
-sól, pieprz ziołowy, czosnek niedźwiedzi
-olej

   Kilka godzin przed pieczeniem łopatkę płuczemy, osuszamy, dzielimy
na mniejsze kawałki, przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym
i czosnkiem niedźwiedzim, dodajemy pokrojone ząbki czosnku,
skrapiamy delikatnie olejem i odstawiamy.


Umyte ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie i odcedzamy.
 Kapustę płuczemy w zimnej wodzie i odciskamy.

 W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę kapusty,
na niej ziemniaki,


na nich łopatkę


i przykrywamy pozostałą kapustą.
Uciskamy, przykrywamy naczynie pokrywą


i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C
na 90 minut.

Zmniejszamy temperaturę do 140 st. C
i pieczemy jeszcze 30 minut.




Smacznego!





7 komentarzy:

  1. Świetna propozycja obiadowa :) Ah i te młode ziemniaki, chyba muszę też już takowe zdobyć :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszny obiadek, a mój tata to w ogóle by się z takiego bardzo cieszył :) Pozdrawiam serdecznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny obiad. I te ziemniaczki :) Jak to mało człowiekowi trzeba, aby dostać ślinotoku. Kiszona kapusta i ziemniaki :) Po co nam kawior?

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale rodzina musi być szczęśliwa mając tak wspaniałą kucharkę :) mniam aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Młode ziemniaczki <3 Chętnie zjadłybyśmy takie z tzw. gzikiem :D Czyli twarogiem i szczypiorkiem ^^

    OdpowiedzUsuń
  6. Wczoraj zrobiłam zapiekankę z łopatką,kapustą i ziemniaczkami.Wyszła super.Mąż zachwycony,zajadał,aż mu się uszy trzęsły(mówił o smaku z dzieciństwa).Mi też bardzo smakowało.Warto od czasu do czasu przygotować taką wersję zapiekanki-niedrogo,zdrowo i pysznie! Pozdrowienia gorące w ten wcale nie wiosenny dzień.

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie dania! Zapisuję przepis!!!

    OdpowiedzUsuń