Pierogi są dość pracochłonne,
ale warto. Smak jest niepowtarzalny.
Składniki na przygotowanie farszu:
-60 dkg łopatki
-duża ćwiartka z kurczaka
-jajko
-3 marchewki
-cebula
-ząbek czosnku
-seler, por, korzeń pietruszki
-sól, pieprz, pieprz ziołowy
-czosnek niedźwiedzi
-ziele angielskie, listek laurowy
Składniki na ciasto:
-ok. 70 dkg mąki pszennej 480-550
-350 ml ciepłej wody
Do garnka wlewamy ok. 3 l wody,
wkładamy wymoczone wcześniej mięso, obrane marchewki,
pietruszkę, por, seler, liście laurowe, ziele angielskie,
cebulę i czosnek.
Doprowadzamy do wrzenia, odszumiamy,
dodajemy sól do smaku i gotujemy na wolnym ogniu
ok. 60 minut.
Odławiamy mięso, marchew, cebulę i czosnek.
Rosół przecedzamy.
Odłowione składniki mielimy w maszynce.
Dodajemy jajko, pieprz ziołowy i naturalny,
czosnek niedźwiedzi i sól do smaku.
Dodajemy też nieco rosołu, aby farsz nie był zbyt suchy.
Mieszamy i farsz jest gotowy.
Do miski wsypujemy ok. 60 dkg mąki, dolewamy wodę
i zagniatamy ciasto.
Jeśli jest zbyt luźne, stopniowo dosypujemy mąkę
i dokładnie wyrabiamy.
Ciasto dzielimy na części, rozwałkowujemy
i wycinamy kwadraty lub krążki.
Układamy farsz i formujemy pierogi.
Pierogi wkładamy do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem odrobiny oleju.
Gotujemy na minimalnym ogniu ok. 10 minut.
Dodatkowo do pierogów na patelni z olejem i odrobiną masła podsmażamy
pokrojoną w kostkę cebulę.
Odławiamy pierogi, polewamy tłuszczykiem z cebulką i gotowe.
Rosół wykorzystujemy jako dodatek,
wystarczy dodać lane kluski i natkę pietruszki.
Smacznego!
O matuchno, jakie pyszności. Wy nawet nie wiecie, jak ja lubię takie pierogi. Najlepsze. I z cebulką,... Duszę oddam za talerz :)
OdpowiedzUsuńAgnieszko
Usuńpierogów wyszło sporo, więc zapraszamy serdecznie. Tych prosto z garnka już się nie da odtworzyć ale podsmażane też są pyszne:)
Mniam jakie pyszne :) to ja się wpraszam :)
OdpowiedzUsuńZapraszamy serdecznie:)
UsuńKochani!Czy zrobicie pierogi,czy chleb,czy sałatkę-wszystko jest perfekcyjne,pięknie podane i bardzo inspirujące.Podziwiam pracowitość,inwencję twórczą i poczucie estetyki.Pozdrawiam wiosennie i życzę miłego dnia.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękujemy za ten ogrom miłych, wzruszających i ciepłych słów.
OdpowiedzUsuńŻyczymy pięknego, słonecznego dnia i pozdrawiamy serdecznie.
Moje ulubione pierogi! Jeśli by jeszcze były z samego drobiu to macie mnie u siebie na obiedzie! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie, miłego dnia Wam życzę! ;)
No i fajnie! Teraz mamy mega ochotę na pierogi! :P
OdpowiedzUsuń2 porcje do Wrocławia prosimy! :D
Aż zgłodniałam, taki pyszny obiadek! :)
OdpowiedzUsuńNie ma sprawy, prosimy o podanie danych do nawigacji:)
OdpowiedzUsuńMniam jak pysznie wyglądają, oj zjadłabym porcyjkę z chęcią, bo bardzo lubię pierogi :-)
OdpowiedzUsuńPycha pierożki i ładna prezentacja.
OdpowiedzUsuńPierogi, wszelkie rodzaje, uwielbiam je jesc. Moj rekord to 25 podsmazanych pierogow 😂. Ze zrobieniem jest znacznie gorzej, ale stalo sie! Popelnilam swoje pierwsze pierogi...I powiem tak. Przepis, jak kazdy przepis od Maminka, rewelacja! Sam proces tworczy...to zadanie dla ludzi o mocnych nerwach. chwala za sprzety kuchenne! Ciasto wyrobilam w robocie kuchennym - wyszlo idealne, walkowanie powierzylam prasce do makaronu - tak cienkiego ciasta swiat nie widzial 🤣 farsz - Bez maszynki do mielenia sie nie obeszlo. Mnie w udziale przypadlo lepienie😅 efekt? Prawie 100 pierogow. Czy warto? Pewnie! Czy porwe sie jeszcze raz na robienie pierogow? Nie mowie nie, ale to chyba w przyszlym roku.
OdpowiedzUsuń25 pierogów na jedno podejście to naprawdę rekord i na pewno to nie były nasze pierogi bo ja nie mam cierpliwości i pierogi do małych nie należą:)
UsuńStu raczej nigdy nie zrobiłam, 60 pamiętam, więc szacun dla Ciebie!
Chociaż biorąc pod uwagę Twoje możliwości, to tylko cztery obiady:)
Super sprawa mieć dobry sprzęt w kuchni bo to zdecydowanie ułatwia pracę.
Podziwiamy zapał!!!
Buziaki gorace:)