Cały obiad w jednym naczyniu.
Składniki:
-ok. 1 kg żeberek
-ok. 0,8 kg kiszonej kapusty
-ok. 0,8 kg wczesnych ziemniaków
-sól, pieprz ziołowy, czosnek niedźwiedzi, słodka papryka
-2 ząbki czosnku
-olej
Podzielone żeberka przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym,
czosnkiem niedźwiedzim, słodką papryką,
układamy warstwami, dodając pokrojony
w plasterki czosnek,
skrapiamy olejem, przykrywamy
i odstawiamy na noc do lodówki.
Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie,
odcedzamy, studzimy i zdejmujemy skórki.
Kroimy w ćwiartki.
Na dnie naczynia żaroodpornego układamy cienką warstwę
opłukanej w zimnej wodzie i odsączonej kiszonej kapusty.
Na niej układamy warstwę ziemniaków
i na nich warstwę kapusty i żeberka.
Ponownie ziemniaki i na wierzch kapustę.
Uciskamy, przykrywamy
i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C
na 90 minut.
Zmniejszamy temperaturę do 140 st. C
i pieczemy jeszcze 30 minut.
Smacznego!
Nie jesteśmy fankami żeberek w przeciwieństwie do naszego taty, który byłby bardzo zadowolony z takiego obiadu :)
OdpowiedzUsuńPodejrzewam, że i tata i mąż byli by zachwyceni :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Bardzo fajna propozycja na obiad z jednego naczynia. Ja takie bardzo lubię. Żeberka są fajne w smaku. Mają mało mięsa, ale jak się kupi takie, jak Wasze, to można się najeść. A smak żeberek jest nie do zastąpienia innym mięsem :) Podoba mi się dodatek kapusty. Ja zawsze z cebulą robiłam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie żeberka :)
OdpowiedzUsuńto jest obiad mniam kto nie zrobil niech sprobuje-dziekujemy
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten przepis.Skorzystam,dziękuję.
OdpowiedzUsuńSmacznego życzymy i pozdrawiamy cieplutko:)
Usuń