Proponujemy schab w ciekawej oprawie - z kalafiorem,
w sosie curry z surówką z kiszonych ogórków z jabłkiem.
Składniki:
-ok. 0,8 kg schabu bez kości
-kalafior
-cebula
-500 ml przecieru pomidorowego
-sól, pieprz, curry
-czosnek niedźwiedzi
-kilka łyżek oleju
-łyżka masła
-surówka z kiszonych ogórków z jabłkiem
Schab myjemy, osuszamy i nacinamy z jednej strony,
pozostawiając z drugiej 1-centymetrowy margines.
Rozwijamy w tzw. wiatrak i przyprawiamy solą, pieprzem
i czosnkiem niedźwiedzim.
Przekładamy do naczynia żaroodpornego,
skrapiamy olejem
i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C
na ok. 30 minut.
W międzyczasie podzielony na części kalafior
gotujemy w osolonej wodzie
(można dodać susz warzywny )
przez ok. 5-7 minut.
Na patelni z niewielką ilością oleju szklimy
pokrojoną w drobną kostkę cebulę.
Dodajemy odcedzony kalafior i masło
i delikatnie obsmażamy.
Dolewamy przecier pomidorowy.
Przyprawiamy do smaku pieprzem, solą i curry i zagotowujemy.
Schab upieczony.
Zawartość patelni wlewamy do naczynia ze schabem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C.
Pieczemy bez przykrycia 30 minut.
Przekładamy na półmisek.
Dzielimy na porcje, dodajemy surówkę
i smaczny obiad gotowy.
Smacznego!
Bardzo fajne danie :-)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne danie. Same dobre składniki. I w dodatku zrobione w piekarniku. Nie wiem, dlaczego, ale takie dania szczególnie lubię. Zapiekanie w piekarniku, to mój ulubiony sposób na posiłek. Kalafior świetny, będę musiała spróbować takiego połączenia smaków :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Bardzo fajnie przygotowany schab:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny obiadek, muszę kiedyś wypróbować :)
OdpowiedzUsuńNam sie bardzo podoba jak mięsko ułożone jest w naczyniu :D Jaka fantazja xD
OdpowiedzUsuń