11 sierpnia 2015
Ogórki z kolendrą
Urlop skończył się, ale sezon ogórkowy w pełni.
Proponujemy przepis Tereni na ogórki konserwowe z kolendrą.
Składniki:
-4 kg ogórków
-1/2 kg cebuli
-4 zielone papryki
-1 seler
-solanka:
4 szklanki wody
1 szklanka soli kamiennej
zalewa octowa
6 szklanek wody
3 szklanki octu 10%
4-5 szklanek cukru
2 łyżki kolendry
Ogórki myjemy, nie obieramy, obcinamy końcówki, kroimy wzdłuż na paski.
Jeśli ogórki są malutkie kroimy je tylko na pół.
Paprykę kroimy w paski a cebulę w piórka.
Selera tarkujemy na grubych oczkach.
Warzywa mieszamy, zalewamy solanką i pozostawiamy na 2 godziny.
Odcedzamy i przekładamy do słoików.
Składniki zalewy octowej gotujemy i studzimy.
Zalewamy ogórki w słoikach, zakręcamy i pasteryzujemy 5 minut.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Naprawdę jest to ciekawy pomysł i przepis;)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis, jeszcze takich nie jadłam :-)
OdpowiedzUsuńOgórków na różne sposoby już się narobiłyśmy (właśnie skończyłyśmy jedną partię). Będą nam się śnić po nocach :D Ale z kolendrą jeszcze nie robiłyśmy :)
OdpowiedzUsuńczy one w smaku są słodkie? dużo cukru...
OdpowiedzUsuńZalewa jest słodko-kwaśna ale nie przesłodzona. Warto spróbować zalewę przy gotowaniu, dodać najpierw 4 szklanki cukru i ewentualnie dosypać więcej.
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy:)
Takich ogórków to jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł. Lubię ogórki w słodkich zalewach octowych, ale takich słodkich jeszcze nie jadłam :) Jestem ciekawa smaku.
OdpowiedzUsuńOgórki lubię pod każdą postacią, Twoje pysznie się zapowiadają :)
OdpowiedzUsuńZ kolendrą nie robiłam, ale z selerem i cebulą tak. Nie powiem że były złe, ale to już trzeba lubić bardziej niż zwykłe ogórki :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię domowe ogórki konserwowe, ale z kolendrą jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuń