Przy okazji gotowania galaretki drobiowej zrobimy kurczaka na obiad.
Wystarczy, że dorzucimy do rosołu 2-3 ćwiartki z kurczaka więcej.
Dla przypomnienia:
-układamy w garnku ćwiartki z kurczaka i zalewamy zimną wodą, aby je przykryła
-dokładamy 2 marchewki, pietruszkę, seler, por, opaloną cebulkę, kilka suszonych grzybów,
kilka ząbków czosnku, ziarenka ziela angielskiego, listki laurowe i wstępnie solimy
Doprowadzamy do wrzenia, zbieramy ewentualną pianę i gotujemy na małym ogniu
ok. 60 minut.
W trakcie gotowania należy rosół dosolić do smaku.
Przygotowujemy panierkę z płatków kukurydzianych i nasion sezamu.
Płatki rozwałkowujemy na drobno.
Dosypujemy nasiona sezamu w proporcji pół na pół.
Mięso z kurczaka wyciągamy z rosołu, studzimy i oddzielamy kości.
Roztrzepujemy 2 jajka, przyprawiamy przyprawą do mięs lub do kurczaka.
Mięso panierujemy dwukrotnie w jajku i sezamie, układamy na patelni z rozgrzanym olejem
i smażymy na małym ogniu.
Rumiane i chrupiące to znaczy, że gotowe.
Do tego ziemniaki i surówka i obiad doskonały.
Smacznego!
mniam mniam, smakowicie!
OdpowiedzUsuńzapraszam do siebie
www.cookplease.blogspot.com
Ciekawy sposób na panierkę, jeszcze takiego nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam do siebie przyprawyciekolorami.blogspot.com
pyszny obiad:)
OdpowiedzUsuńCiekawy sposób na wykorzystanie gotowanego kurczaka :)
OdpowiedzUsuń