Święta bez sernika? - to wykluczone!
Sernik tradycyjny, przygotowywany przez mamę musi być na świątecznym stole, bo to już jest tradycja.
Składniki:
-1 kg twarogu ( może być twaróg gotowy )
-1 szklanka cukru
-4 jajka
-5 dkg margaryny lub masła
-aromat śmietankowy
-2 łyżki maki ziemniaczanej
-dżem z czarnej porzeczki lub agrestu lub śliwek - do wyboru
Na ciasto:
-1,5 szklanki mąki pszennej
-10 dkg margaryny
-0,5 szklanki cukru pudru
-1 jajko
-łyżeczka proszku do pieczenia
-2 łyżki kakao
-aromat śmietankowy
Zagniatamy kruche ciasto, ale na początku bez kakao.
Ciasto dzielimy na dwie części w proporcji 2/3 i 1/3.
Do części 2/3 dodajemy kakao.
Ciemne ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim blaszkę.
Na ciasto nakładamy cienką warstwę dżemu.
Przygotowujemy masę serową.
Oddzielamy żółtka od białek.
Do żółtek dodajemy tyle cukru aby pozostało nam 2 łyżki, które dodamy do ubitych białek.
Miksujemy.
Dodajemy twaróg i miksujemy.
Dodajemy roztopioną margarynę, aromat i miksujemy.
Dodajemy 2 łyżki maki ziemniaczanej i oczywiście nadal miksujemy.
Ubijamy pianę z białek.
Na końcu dodajemy do niej 2 pozostałe łyżki cukru.
Miksujemy.
Przekładamy pianę do masy serowej i mieszamy wszystko łyżką.
Wykładamy masę na blaszkę a z białej części ciasta, po rozwałkowaniu - wycinamy paseczki, z których robimy ozdobną kratkę na serniku.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 20 minut.
Zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy ok. 35-40 minut.
Sernik jest upieczony:
Smakuje wyśmienicie.
Smacznego!
Ależ cudownie wygląda!
OdpowiedzUsuńZjadłabym sobie kawałeczek...
Witam
OdpowiedzUsuńWłaśnie zna te święta zamierzam zrobić ten sernik na jaką dużą to jest blachę? Ja mam dwie jedna 24x34- taka głębsza i druga jest trochę większa 27x38 dokładnie wchodzi na szer. piekarnika
Blaszka, w której pieczemy ma wymiar 22 x 30 cm.Jeśli będziesz piekła na większej blaszce -proponujemy zwiększyć proporcjonalnie ilość składników na sernik.
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem jaki masz patent na tą piękną kratkę. Przyznam się szczerze ,że mnie to wyszło no mało estetyczne. Ciasto nie chciało się rozwałkować, a w ogóle to tej kratki wyszło mi za mało
OdpowiedzUsuńWitam Pani Ewo
OdpowiedzUsuńnie wiem co mam napisać,bo kratkę robię i zawsze mi wychodzi:)Z ciasta zostawiam ok 1/5 z całości,rozwałkowuję na stolnicy posypanej mąką, a potem radełkiem nacinam paseczki szerokości ok 1cm. Układam na serniku i to wszystko.Myślę,że następne kratki będą idealne.Pozdrawiam:)
Dobry wieczór :)
OdpowiedzUsuńPodpatruję sobie przepisy.
Serdecznie pozdrawiam i mam nadzieję, że u Was wszystko w porządku. Mam na mysli covidowe zarazy.
Dużo zdrowia w tym trudnym czasie .
Ściskam :) :) :) Ariana
Miło, że nas odwiedziłaś.Mam nadzieję, że wśród przepisów znajdziesz coś dla siebie.
UsuńWirus chyba rozgościł się na dobre i raczej szybko nas nie opuści.
Na szczęście udało się przechorować bez powikłań i mam nadzieję,że to były ostatnie odwiedziny tego typa w naszym domu😉
Wszystkiego dobrego życzymy.
Dużo zdrowia!
Całuski🥰