Jedno danie na obiad, czyli kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach.
Potrzebujemy:
-3-4 żeberka mięsne
-0,5 kg kiszonej kapusty
-liść laurowy
-ziele angielskie
-majeranek
- sól i cukier do smaku
Do garnka wlewamy ok. 2,5 l zimnej wody.
Wrzucamy kilka ziaren ziela angielskiego, 2-3 liście laurowe i wkładamy żeberka.
Zagotowujemy, zbieramy "szum" a następnie dokładamy kiszoną kapustę.
Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości żeberek ( ok. 1 godz.).
Wyławiamy żeberka i obieramy z mięsa.
Mięso dzielimy na małe cząstki i dodajemy je do garnka z kapustą.
To jest moment, kiedy doprawiamy do smaku, czyli dodajemy sól i cukier
a także majeranek.
Chwilę gotujemy i gotowe.
Kapuśniak możemy podać w talerzu, ale znakomicie smakuje w chlebie
własnego wypieku...
Smacznego!
Ulubiona zupa mojego taty :)
OdpowiedzUsuńSmakołyki ponadczasowe:)można zjeść z chlebem lub w chlebie - zawsze smakują:)Pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńUwielbiam tę zupę szczególnie taką kwaskową :)
OdpowiedzUsuńZapraszam serdecznie do polubienia mojego facebooka https://www.facebook.com/pysznosci.kociolek i na mojego bloga :)
kapuśniak jak u babci;) i jeszcze podany w chlebie - pyszność nad pysznościami!
OdpowiedzUsuńpyszny kapuśniaczek, gotuję podobnie tylko na golonce:)
OdpowiedzUsuńChętnie się skuszę.Kapuśniaku dawno nie jadłem, a w piwnicy mam własnoręcznie ukiszoną kapustę :)
OdpowiedzUsuń