Z ziemniaków można przyrządzić różne, ciekawe dania.
My dziś proponujemy bułeczki ziemniaczane z farszem grzybowym; u nas będą to pieczarki.
Składniki na bułeczki:
-1,5 kg ziemniaków
-1 mała cebula
-1-2 jajka
-mąka pszenna
-sól
-olej
Składniki na farsz:
-30 dkg pieczarek lub innych grzybów
-1 duża cebula
-1 jajko
-bułka tarta( 1-2 łyżki)
- sól
-pieprz
-olej
Ziemniaki obieramy,gotujemy w dobrze osolonej wodzie,studzimy
i przepuszczamy przez maszynkę lub przez praskę do ziemniaków.
Ugniatamy ziemniaki w misce,dzielimy na cztery części i jedną z części odkładamy.
Do zagłębienia wsypujemy tyle mąki, aby wypełniła dołek do poziomu ziemniaków.
Małą cebulę kroimy w drobną kostkę, delikatnie przyprawiamy solą i szklimy
na patelni na niewielkiej ilości oleju.
Zbieramy cebulkę i dodajemy do ziemniaków, wbijamy jajko i zagniatamy ciasto.
Przygotowujemy farsz.
Drobno kroimy pieczarki.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.
Kiedy się zeszkli dodajemy pokrojone pieczarki, przyprawiamy solą i pieprzem
i smażymy przez kilka minut.
Grzyby studzimy, dodajemy jajko i 1-2 łyżki bułki tartej, mieszamy, doprawiamy i gotowe.
Przygotowujemy panierkę, czyli roztrzepane jajko
(może być doprawione delikatem do mięs) i bułkę tartą.
Na wilgotnej dłoni układamy placek z ziemniaków, nakładamy farsz grzybowy,
sklejamy brzegi, formując kulę. Moczymy ją w jajku, obtaczamy w bułce tartej
i układamy na blaszce z papierem do pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do temperatury 180 st. C z termoobiegiem
na ok. 25 minut.
Rumiane bułeczki wyjmujemy z piekarnika.
Bułeczki można zjeść bez dodatków, ale z surówką i sosem grzybowym smakują rewelacyjnie.
Smacznego!
Jako ziemniaczana III Rzeczypospolitej z chęcią wypróbuje :)
OdpowiedzUsuńMatko Ja też :) Czemu nie trafiłam na tą stronę wcześniej ? Jest super pozdrawiam ,mniam mniam
OdpowiedzUsuńHehehe
OdpowiedzUsuńZapraszamy serdecznie i czekamy na opinie. Pozdrawiamy cieplutko:)