Nie ma chyba nic łatwiejszego.
Potrzebne produkty:
-solidna porcja mortadeli-1,2-1,4 kg (wieprzowa lub drobiowa-obie smakują podobnie)
-puszka czerwonej fasoli
-kartonik 500 ml koncentratu pomidorowego
-4 marchewki
-2 papryki
-3 ząbki czosnku
-sól,pieprz
-majeranek
-przyprawa do mięs
-pieprz czarny mielony
-olej do smażenia
Mortadelę kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię z niewielką ilością oleju
i smażymy do zrumienienia. W tym czasie w drobną kostkę kroimy marchew, czosnek
i paprykę.
Fasolę płuczemy wodą i przekładamy do garnka, w którym będzie się gotowało całe danie.
Gdy mortadela jest już zrumieniona wsypujemy marchew z czosnkiem.
Smażymy ok. 5 minut a następnie wsypujemy pokrojoną paprykę.
Smażymy i mieszamy następne 5 minut a potem wlewamy koncentrat pomidorowy
a do tego szklankę wody.
Potrawę przyprawiamy majerankiem, solą, pieprzem oraz delikatem do smaku.
Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do garnka z fasolą.
Mieszamy i gotujemy ok. 15 minut na małym ogniu.
Gotowe danie można podawać na różne sposoby:
-z ryżem
-z makaronem
-z pieczywem
Można też pasteryzować i zabrać na biwak.
Smacznego!
I to jest myśl, lecę po mortadele!
OdpowiedzUsuńFajna propozycja!
OdpowiedzUsuń