Smaczne, kolorowe placuszki, tym razem z rybą i warzywami.
Składniki:
-25 dkg ryby
-2 jajka
-15 dkg mąki
-150 ml mleka
-1/2 dkg drożdży
-1/4 łyżeczki cukru
-czerwona papryka
-cebula
-kawałek brokuła
-sól, pieprz ziołowy i naturalny
-olej
Rybę przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym i naturalnym,
lub gotową przyprawą do ryb,
skrapiamy olejem i pozostawiamy na godzinę.
Przygotowujemy rozczyn z drożdży, cukru, dwóch łyżek mleka,
łyżeczki mąki i odstawiamy do wyrośnięcia.
Cebulę i paprykę kroimy w kosteczkę.
Brokuła sparzamy, hartujemy zimną wodą i odsączamy.
Kroimy w drobne cząstki.
Pokrojone warzywa mieszamy.
Jajka, mąkę, mleko mieszamy, dodajemy łyżkę oleju,
przyprawy do smaku i mieszamy.
Dodajemy rozczyn drożdżowy i mieszamy.
Dodajemy warzywa i mieszamy.
Rybę smażymy na oleju.
Zdejmujemy z patelni, odsączamy i dzielimy na kawałki.
Olej pozostawiamy do smażenia placków.
Rybę dodajemy do ciasta i mieszamy.
Pozostawiamy na 10-15 minut.
Na rozgrzany olej nakładamy porcje ciasta
i smażymy na średnim ogniu.
Zdejmujemy z patelni, odsączamy i gotowe.
Smacznego!
Bardzo smakowite placuszki :-)
OdpowiedzUsuńBardzo spodobał i sie Twój pomysł i na pewno go wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńWszystko w jednym!Rewelacja!Zazdroszczę inwencji i kulinarnej wyobraźni-pozytywnie zazdroszczę oczywiście.Z całą pewnością przepis wykorzystam.Sposób podania jak zwykle uroczy,a zdjęcia-miodzio!Buziaczki!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękujemy:)
UsuńAleż kuszące placuszki :)
OdpowiedzUsuńWow! To musi być naprawdę dobre! spróbowałabym jeszcze bez tłuszczu, albo zapiekać w foremkach od muffinek! Co dwie głowy, to nie jedna! Mniam!
OdpowiedzUsuńMożna zapiec w foremkach, można rybę ugotować na parze: możliwości jest wiele. Pozdrawiamy:)
UsuńBardzo pomysłowe placki :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się te placuszki podobają! Ostatnio nam się trochę ryba znudziła, a to jest świetny sposób na przełamanie nudy :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Kolorowo i smacznie ;) IDEALNIE :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńChyba nigdy jeszcze nie miałam okazji przygotowywać takiej ryby, ale myślę, że w niedługim czasie spróbuję tego przepisu. Całkiem niedawno także robiłam fajne faszerowane awokado https://mowisalmon.pl/przepisy/faszerowane-awokado-z-wedzonym-lososiem-truskawkami-i-feta/ gdzie oczywiście wędzony łosoś musiał się znaleźć.
OdpowiedzUsuń