Jedna z naszych ulubionych zup.
Składniki:
-1/2 kg pieczarek
-3 małe marchewki
-3 l bulionu warzywnego lub rosołu
-10 dkg kaszy pęczak
-ok. 50 ml śmietanki 30%
-natka pietruszki
-sól, pieprz do smaku
W bulionie warzywnym gotujemy kaszę.
W tym czasie obieramy i kroimy pieczarki i marchewkę.
Do garnka z gotującą się kaszą dodajemy pieczarki i marchewkę.
Gotujemy ok. 20 minut.
Dodajemy śmietankę, doprawiamy do smaku
a na koniec dodajemy pokrojona natkę pietruszki.
Smacznego!
Zupę grzybową to jadłam ale czy jadłam pieczarkową to nie mogę sobie przypomnieć. Muszę kiedyś wypróbować Wasz przepis! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko!
P.S.
Mój blog zmienił adres od teraz zapraszam na www.namalowane.pl/blog. Proszę zmieńcie sobie mój adres w obserwowanych żeby wyświetlały Wam się informacje o nowych postach ;)
Robię podobną zupkę z pieczarek . Tylko w o wiele większym garnku ;) Mam tyle głodomorów ;)
OdpowiedzUsuńJuż dawno takiej zupki nie jadłyśmy :) W ogóle pieczarki sporadycznie goszczą w naszej kuchni a tak je przecież lubimy....
OdpowiedzUsuńBardzo lubię zupę pieczarkową, a nie robiłam jej od bardzo dawna. Dziękuję za przypomnienie. Ja zawsze podaję z makaronem, ale pomysł z kaszą mi się bardzo podoba :)
OdpowiedzUsuń