Inna wersja popularnych gołąbków
i zdecydowanie inny smak.
Składniki:
- 1/2 kg mielonej łopatki
- 15 dkg ugotowanego na sypko ryżu
- 1/4 małej kapusty
- 3-5 skórek z kurczaka
- sól, pieprz naturalny i ziołowy
- słodka papryka
- czosnek niedźwiedzi
Kapustę sparzamy przez chwilę w bulionie warzywnym i odsączamy.
Skórki przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym i papryką.
Kapustę drobno kroimy.
Łączymy ryż, mięso i kapustę.
Doprawiamy do smaku i mieszamy.
Nakładamy na skórki.
Zawijamy.
Układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
Pieczemy pod przykryciem 45 minut
w temperaturze 180 st. C
oraz dodatkowo 15 minut bez przykrycia.
Można w piekarniku razem upiec ziemniaki.
Wystarczy podzielić, dodać sos, surówkę i gotowe.
Smacznego!
Jak zwykle piękna prezentacja i bardzo smaczne danie. Pozdrawiam serdecznie -:)
OdpowiedzUsuńBardzo chętnie bym takie zjadła :) wyglądają rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)
Kolejny nietuzinkowy pomysł :)
OdpowiedzUsuńJadłabym! Tylko skąd te skórki wytrzasnąć?
OdpowiedzUsuńKarinko
Usuńjest wiele możliwości, bardzo wiele:)
Ściągamy skórki z ćwiartek lub z korpusów na rosół lub sami dzielimy kurczaka na kawałki ale wcześniej ściągamy skórkę z piersi i grzbietu.
Smacznego! buziaki:)
Aż ślinka cieknie na ich widok a ja uwielbiam taką przyrumieniona skórkę :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł, muszę spróbować. Dzięks
OdpowiedzUsuńGarkotłuk
Skórki nas akurat nie przekonują ale za to wnętrze musi być pyszne :D
OdpowiedzUsuńWspaniały patent! Taki gołąbek musi smakować wybornie! Wpraszam się na taki obiadek ;)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie i pomysłowo :) serdecznie pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńTrzeba przyznać, że o całkiem przyjemny przepis
OdpowiedzUsuńSuper! Wyglądają znakomicie :)
OdpowiedzUsuńWyglądają apetycznie.
OdpowiedzUsuńSą pyszne, inne, warte sprobowania:)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł, który muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńCzekamy na opinię 😊
Usuń