Kurki trudno spotkać i znaleźliśmy ich niewiele, ale i z tej ilości zrobiliśmy sobie ucztę.
Składniki:
-ok. 10 dkg kurek
-5 dużych i 5 małych pieczarek
-cebula
-50 ml słodkiej śmietany
-1 jajko
-sól, pieprz
-olej
Kurki myjemy i osuszamy.
Obieramy pieczarki.
Kurki kroimy na kawałki.
Cebulę w ćwierćplasterki.
Na niewielkiej ilości oleju szklimy cebulę,
dodajemy kurki i smażymy na niewielkim ogniu ok. 5 minut.
Dolewamy śmietanę, przyprawiamy solą i pieprzem
i dusimy do zredukowania śmietany.
Kiedy zawartość patelni lekko przestygnie dodajemy część
roztrzepanego jajka a pozostałą część wykorzystamy
do smarowania.
Duże i małe pieczarki solimy od środka.
Duże wypełniamy duszonymi kurkami,
przykrywamy małymi pieczarkami, smarujemy jajkiem,
układamy w naczyniu żaroodpornym
i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C
na ok. 15-20 minut.
Gotowe... a jakie smaczne...
Smacznego!
Uwielbiam kurki, pieczarki i inne grzyby leśne. Cudowne danie. Moje klimaty. Ale bym zjadła. Musiało być pyszne i takie aromatyczne :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł na pyszne danie, z chęcią bym spróbowała jak smakuje :-)
OdpowiedzUsuńWiemy dziwne, ale nigdy nie jadłyśmy kurek :P Wygląda bardzo smakowicie. Super pomysł i bardzo efektowny :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł, musiało być pyszne :)
OdpowiedzUsuńO rety! Kurki!? To już jest rozpusta! Musiało być przepyszne!
OdpowiedzUsuńTo faktycznie była rozpusta i nie chcemy dręczyć... ale trzeba przyznać, że smakowało nieziemsko:) Będzie powtórka:)
OdpowiedzUsuńbardzo fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńWow, świetnie wygląda te danie :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe grzyby w grzybach. Pycha :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł,świetnie wyglądają!
OdpowiedzUsuńBrawo za pomysł, super. Podwójnie grzybowe dania to ja lubię:))))
OdpowiedzUsuńBardzo pomysłowo podane. Nie dość, że smacznie to jeszcze tak oryginalnie :)
OdpowiedzUsuńCóż za wspaniały pomysł. Muszą być wyśmienite (:
OdpowiedzUsuń