Kotlety dla wielbicieli grzybów.
Można je zrobić z opieniek świeżych lub mrożonych.
Składniki:
-opieńki - ok. 50 dkg na 6 kotletów
-cebula
-czerstwa bułka
-bułka tarta
-jajko
-sól, pieprz ziołowy
-oliwa do smażenia
Opieńki oczyszczamy i dokładnie myjemy w zimnej wodzie.
Wkładamy do wrzącej wody, gotujemy przez 15-20 minut.
W międzyczasie zbieramy pojawiającą się pianę.
Odławiamy łyżką cedzakową na sitko
i przelewamy zimną wodą.
Pozostawiamy do odsączenia.
Cebulę kroimy w półplastry.
Szklimy na patelni z niewielką ilością oleju.
Czerstwą bułkę moczymy w zimnej wodzie
a następnie odciskamy.
Grzyby, cebulę i bułkę mielimy.
Dodajemy jajko, przyprawy i do uzyskania właściwej konsystencji,
stopniowo bułkę tartą.
Całość dokładnie mieszamy.
Formujemy kotlety, panierujemy w bułce tartej
i smażymy do zrumienienia kilka razy obracając.
Dobrze smakują z sosem grzybowym.
Smacznego!
Opieńki w innej wersji-super propozycja na jesienny obiad.A jak pięknie podane!
OdpowiedzUsuńDzięki:)
UsuńO prosze wegetarianskie kotlety. U nas takich grzybow chyba nie ma🤔 ale jest cala masa innych, wiec zapisuje do wyprobowania.
OdpowiedzUsuńInne grzyby też się nadadzą:)
UsuńU nas co roku ZAWSZE były podpinki (tak się mówi na Pogórzu Karpackim). A w tym roku - kicha... To, co było wydarli jacyś tajemniczy zbieracze (RUMUNI?!)razem ze ściółką. Jeno ze 2 razy pokosztowaliśmy takich na świeżo smażonych. Ech, niedługo to chyba ze strzelbą trzeba będzie stać...
OdpowiedzUsuńJadłabym takie kotlety, to zdecydowanie propozycja dla mnie. Świetny pomysł na piątkowy obiad 😍
OdpowiedzUsuńO tak,idealny obiadek 🙂
UsuńSuper! Nie wiedziałam, że można robić kotlety z grzybów
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł. Dziękuje za przepis
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis
OdpowiedzUsuń🙂 jak się sprawdza to super!
Usuń