Piwoszki, czyli świetny dodatek do piwa i nie tylko.
Składniki:
-10 dkg mąki 480
-6 dkg margaryny
-100 ml wody
-3 jajka
-sól do smaku
-łyżka suszonej cebuli
-szczypta ostrej papryki lub chili
Wodę i margarynę zagotowujemy.
Wsypujemy mąkę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Studzimy.
Stopniowo dodajemy jajka, ok 1/4 łyżeczki soli i miksujemy.
Dodajemy suszoną cebulkę i paprykę i miksujemy
do uzyskania jednolitego ciasta.
Ciasto przekładamy do rękawa
i na blaszkę z papierem do pieczenia
szprycujemy dowolne kształty ciasteczek.
Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 st. C.
Smacznego!
No do piwa idealne a nawet dla tych, którzy za nim nie przepadają chętnie by je przekąsili :D
OdpowiedzUsuńZa piwem nie przepadam, ale na takiego piwoszka to bym się skusiła :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie! :)
Mniam , jakie pyszne :) serdecznie pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńŚwietna przegryzka i to bez sztucznych dodatków :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis. Nie miałam pojęcia że można wyczarować takie do schrupania co nieco . Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńBomba :)
OdpowiedzUsuńMusze zrobić mężowi :)
Ale fajne, super przekąska do grilla lub imprezkę :-)
OdpowiedzUsuńAle super! Nigdy takich nie jadłam :D
OdpowiedzUsuń