Proponujemy uniwersalne wydanie mięsa z warzywami.
Tak przygotowane filety z udek kurczaka można podawać
z ryżem, kaszą, makaronem, ziemniakami lub pieczywem.
Można też gulasz zapasteryzować w słoikach i zabrać ze sobą
na piknikowy wyjazd.
Składniki:
-60 dkg filetów z udek kurczaka
-kilka marchewek
-2 papryki
-kawałek pora
-kilka ząbków czosnku
-puszki białej i czerwonej fasoli
-1 l przecieru pomidorowego
-olej
-sól, pieprz, kumin
-wędzona papryka
-przyprawy harissa, masala
-majeranek
Udka kroimy na kawałki.
Przyprawiamy i skrapiamy olejem.
Odstawiamy na czas przygotowania warzyw.
Paprykę kroimy na kawałki.
Marchew kroimy w półplasterki.
Pora kroimy w krążki, czosnek w kostkę.
Odsączoną fasolę przesypujemy do garnka.
Na patelni z niewielką ilością oleju podsmażamy mięso.
Połowę mięsa przekładamy do garnka z fasolą
a do reszty dodajemy marchew, pora i czosnek.
Smażymy ok. 3 minuty.
Dodajemy paprykę i smażymy kolejne 3 minuty.
Dolewamy przecier pomidorowy, ok. 1/2 szklanki wody,
zagotowujemy,
przelewamy do garnka z fasolą, przyprawiamy,
dodajemy majeranek i gotujemy ok. 15 minut.
Smacznego!
Bardzo ciekawy pomysł. Do tego praktyczny ponieważ można zamknąć w słoiczkach :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie dania :) Super! :)
OdpowiedzUsuńTakie słoiki wiele razy uratowały nam życie xD
OdpowiedzUsuńSuper danie :)
Przepyszne danie, a takie słoiki są bardzo przydatne jak akurat nie ma zbyt dużo czasu na gotowanie ;)
OdpowiedzUsuńDokładnie, wygląda bardzo pysznie, muszę na obiad zrobić w tym tygodniu bez dwóch zdań :)
OdpowiedzUsuńSomebody necessarily lend a hand to make seriously posts I would state.
OdpowiedzUsuńThat is the very first time I frequented your website page and thus far?
I amazed with the research you made to create this particular post amazing.
Wonderful activity!
Hello to every body, it's my first go to see of this weblog; this web
OdpowiedzUsuńsite includes remarkable and actually fine data designed for visitors.
Great post.
OdpowiedzUsuń