Uwielbiamy warzywa w każdej postaci.
Dziś zapraszamy na ucztę z warzyw z piekarnika.
Składniki można dopasować według potrzeb i upodobań
a u nas:
-1/2 kg fasolki szparagowej
-średni kalafior
-papryka
-2 marchewki
-3 duże ziemniaki
-sól, pieprz ziołowy, słodka papryka
-olej
Kalafiora i fasolkę i paprykę oczyszczamy.
Obieramy ziemniaki i marchew.
W dobrze osolonej wodzie lub bulionie warzywnym
sparzamy:
przez 3 minuty kalafiora
i przez 5 minut fasolkę.
Ziemniaki kroimy na frytki,
marchewkę w słupki,
paprykę w paski,
kalafiora dzielimy na różyczki.
Ziemniaki, marchewkę i paprykę posypujemy solą,
pieprzem ziołowym i słodką papryką
i skrapiamy olejem.
Fasolkę i kalafiora posypujemy pieprzem ziołowym
i słodką papryką i tez skrapiamy olejem.
Na blaszce z papierem do pieczenia układamy warzywa
i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 160 st. C.
Dodatkiem może być każde mięso
a u nas pieczone udko z kurczaka.
Smacznego!
Boska blaszka. Pełna samych dobroci. Ja bym się nie oderwała, zanim bym nie zjadła wszystkiego. To jest to, co lubię najbardziej. Kurczak mi już nawet nie jest potrzebny :)
OdpowiedzUsuńTakie warzywa to coś w sam raz dla mnie. Koniecznie muszę spróbować! Dziękuję za kolejny na pewno świetny przepis :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie ;)
Już na tej blaszce do piekarnika wyglądają super!!! :D
OdpowiedzUsuńjak pysznie, lekko, letnio! mniam
OdpowiedzUsuńMniamm pyszne i zdrowe danie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie, często piękę razem z mieskiem lub rybą:)
OdpowiedzUsuń