Pięknie dojrzały czerwone porzeczki.
Dodamy do nich trochę czerwonego agrestu, cukru i alkoholu,
aby uzyskać pyszną nalewkę.
Składniki:
-1/2 kg czerwonej porzeczki
-garść czerwonego agrestu
-35 dkg cukru
-1/2 l wódki 40%
-1/4 l spirytusu
Owoce oczyszczamy, płuczemy i osuszamy.
Agrest kroimy na połówki.
Wsypujemy do słoja i zasypujemy cukrem.
Słój zakręcamy i ustawiamy w jasnym, ciepłym miejscu.
Co pewien czas potrząsamy słojem, aby cukier się rozpuścił.
Dolewamy wódkę i słój ustawiamy w ciemnym miejscu,
najlepiej przykryć go ściereczką.
Czekamy 4 tygodnie.
Odcedzamy owoce i wyrzucamy.
Do płynu dolewamy spirytus, przelewamy do butelek
i za ok. 2 tygodnie nalewka będzie gotowa.
Im starsza, tym lepsza :)
Na zdrowie!
Chyba musimy zrobić rodzicom bo porzeczki u nas pod dostatkiem :D
OdpowiedzUsuńNalewka wygląda bardzo apetycznie. My robimy wino. Ale jeszcze zostało mi na krzakach porzeczek :) Więc będzie nalewka ;)
OdpowiedzUsuńale będzie pyszna nalewka. mniam!
OdpowiedzUsuńTo będzie pyszne!:)
OdpowiedzUsuńTakiej jeszcze nie piłam. Aż jestem ciekawa smaku, bo nalewki bardzo wiernie zachowują aromat i smak owoców. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńNigdy takiej nie piłam, ale musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!