10 lipca 2016

Jagodzianki z kruszonką



Czas jagód i czas na jagodzianki.

   Składniki:

-60 dkg mąki tortowej
-5 dkg drożdży
-300 ml mleka
-3 żółtka i jedno całe jajko
-6 dkg masła
-5 łyżek cukru
-szczypta soli
-aromat
-40 dkg jagód
-3 łyżki dżemu, np. agrestowego

   Na kruszonkę:

-10 dkg mąki
-5 dkg cukru
-5-7 dkg masła


Drożdże mieszamy z łyżką cukru, dodajemy 100 ml ciepłego mleka,
4 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

Składniki kruszonki skruszamy w palcach.

Jagody mieszamy z dżemem.


Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostały cukier, mleko,
szczyptę soli, aromat, 2 żółtka i jedno jajko (jedno białko pozostawiamy
do smarowania ).

Dosypujemy 25 dkg mąki i miksujemy.



Dodajemy pozostałą mąkę, wyrabiamy ciasto, na koniec dodajemy
roztopione masło i wyrabiamy, aż się wchłonie.

Odstawiamy do wyrośnięcia.



Wykładamy na stolnicę.


Rozwałkowujemy.


Dzielimy na 12 części.


Ciastem wykładamy natłuszczone foremki ceramiczne.


Wypełniamy jagodami.


Przykrywamy kruszonką i pozostawiamy do wyrośnięcia.



Brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem.


Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 160 st. C.



Smacznego!















7 komentarzy:

  1. Pysznie wyglądają Twoje babeczki jagodowe; )

    OdpowiedzUsuń
  2. Babeczki jagodowe mniam, muszę kiedyś wybrać się do lasu w mojej okolicy może znajdę trochę jagód. Jeszcze raz gorąco pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nasze jagody kupiliśmy na targu:) w naczynkach ceramicznych pieką się idealnie.
      Pozdrawiamy serdecznie:)

      Usuń
  3. jagodzianek w takiej formie jeszcze nie piekłam! fajnie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak drożdżowe to koniecznie z kruszonką! No i te jagody ^^ Pyszna sprawa :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam jagodzianki! Dawno takich pyszności nie jadłam ;)
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękujemy za zaproszenie. Kiedy mamy wpaść na obiadek?

    OdpowiedzUsuń