Czas jagód i czas na jagodzianki.
Składniki:
-60 dkg mąki tortowej
-5 dkg drożdży
-300 ml mleka
-3 żółtka i jedno całe jajko
-6 dkg masła
-5 łyżek cukru
-szczypta soli
-aromat
-40 dkg jagód
-3 łyżki dżemu, np. agrestowego
Na kruszonkę:
-10 dkg mąki
-5 dkg cukru
-5-7 dkg masła
Drożdże mieszamy z łyżką cukru, dodajemy 100 ml ciepłego mleka,
4 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Składniki kruszonki skruszamy w palcach.
Jagody mieszamy z dżemem.
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostały cukier, mleko,
szczyptę soli, aromat, 2 żółtka i jedno jajko (jedno białko pozostawiamy
do smarowania ).
Dosypujemy 25 dkg mąki i miksujemy.
Dodajemy pozostałą mąkę, wyrabiamy ciasto, na koniec dodajemy
roztopione masło i wyrabiamy, aż się wchłonie.
Odstawiamy do wyrośnięcia.
Wykładamy na stolnicę.
Rozwałkowujemy.
Dzielimy na 12 części.
Ciastem wykładamy natłuszczone foremki ceramiczne.
Wypełniamy jagodami.
Przykrywamy kruszonką i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 160 st. C.
Smacznego!
Pysznie wyglądają Twoje babeczki jagodowe; )
OdpowiedzUsuńBabeczki jagodowe mniam, muszę kiedyś wybrać się do lasu w mojej okolicy może znajdę trochę jagód. Jeszcze raz gorąco pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńNasze jagody kupiliśmy na targu:) w naczynkach ceramicznych pieką się idealnie.
UsuńPozdrawiamy serdecznie:)
jagodzianek w takiej formie jeszcze nie piekłam! fajnie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńJak drożdżowe to koniecznie z kruszonką! No i te jagody ^^ Pyszna sprawa :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam jagodzianki! Dawno takich pyszności nie jadłam ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)
Dziękujemy za zaproszenie. Kiedy mamy wpaść na obiadek?
OdpowiedzUsuń