Dziś proponujemy bułeczki drożdżowe z morelami.
Morele maja wiele zalet i tę, że w trakcie pieczenia
nie wycieka z nich sok.
Składniki na 10 bułeczek:
-ok. 35 dkg mąki 450
-3 dkg drożdży
-3 dkg masła
-4 jajka
-4 łyżki cukru
-200 ml mleka
-szczypta soli
-aromat
-3-4 łyżki miodu
-cukier trzcinowy
-5-6 moreli
-opcjonalnie żurawina suszona
Drożdże ucieramy z cukrem.
Dodajemy 1/3 ciepłego mleka, 2-3 łyżki maki,
mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Morele dzielimy na połówki, pozbawiamy pestek i nacinamy.
Na patelni rozgrzewamy miód, układamy morele
i na bardzo małym ogniu podgrzewamy je, kilka razy obracając.
Zdejmujemy z patelni.
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy szczyptę soli,
aromat, pozostały cukier, 2 żółtka i jedno całe jajko,
pozostałe mleko, 250 dkg mąki i miksujemy.
Dodajemy pozostałą mąkę i wyrabiamy ciasto.
Dodajemy roztopione masło, wyrabiamy, przykrywamy folia spożywczą
i odstawiamy do wyrośnięcia.
Ciasto wyjmujemy na stolnicę i rozwałkowujemy.
Dzielimy na 10 części.
Ciastem wykładamy natłuszczone foremki.
Na spód możemy wsypać suszoną żurawinę.
Układamy połówki moreli.
Dowolnie zawijamy brzegi ciasta.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Posypujemy cukrem trzcinowym.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 140 st. C,
zwiększamy temperaturę do 160 st. C
i pieczemy ok. 20 minut.
Zaparzamy kawę lub herbatkę
i za chwilę po bułeczkach pozostanie tylko wspomnienie :)
Smacznego!
Bułeczki przecudnej urody!Oczywiście upiekę,bo mi się szalenie podobają.Pomysł z morelami nie przyszedł mi do głowy,ale od czego jest Maminek?!Buziaczki.
OdpowiedzUsuńUwielbiam morele więc takie bułeczki zadałabym chętnie i ze smakiem! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie ;)
Bardzo smaczne drozdzowki. Pozdrawiam serdecznie 😀😊😁😃
OdpowiedzUsuńBułeczki idealne na drugie śniadanie. Z mleczkiem, niebo w buzi :)
OdpowiedzUsuńMniam! Kochamy morelki ale jeszcze są bardzo drogie :/
OdpowiedzUsuńBułeczki wyglądają cudownie :)
Maryjkoooo Niebo w...gębie :D
OdpowiedzUsuńOooo..to nas bardzo cieszy.
UsuńPozdrawiamy serdecznie. Buziaki:)
Ooo mniam, kocham takie drożdżowe, domowe wypieki:) Zawsze, kiedy do was zaglądam, mam wrażenie, że jestem w kuchni Babci albo Mamy - macie takie cudne, domowe przepisy, prawdziwy comfort food:)
OdpowiedzUsuńAle wyglądają apetycznie!
OdpowiedzUsuń