Syrop, który z pewnością przyda się
w okresie jesienno - zimowym.
Zalety lipy wszyscy znają.
Składniki:
-3 solidne garści kwiatów lipy
-1 kg cukru
-1 l wody
-kwasek cytrynowy do smaku
Zagotowujemy wodę z cukrem.
Do gorącego syropu wrzucamy lipę
i pozostawiamy na dobę.
Po tym czasie ponownie doprowadzamy do wrzenia,
ale nie gotujemy.
Pozostawiamy do wystudzenia.
Odcedzamy, dodajemy do smaku kwasek cytrynowy, zagotowujemy,
przelewamy do słoiczków,
zakręcamy i gotowe.
chyba taki syrop jest smaczny bo jak kupowałam herbatę lipową to powiem szczerze że choć zdrowa to mi nie smakowała
OdpowiedzUsuńHerbata jest bezsmakowa a syrop naprawdę dobry:)
UsuńSzczerzę mówiąc to nigdy nie próbowałam
OdpowiedzUsuńOoo super, syrop lipowy bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam z herbatką, cytryną i miodem ;)
OdpowiedzUsuńSamo zdrowie :-)Na jesienną słotę jak znalazł. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWłaśnie z myślą o jesieni i zimie robimy te syropy:)
UsuńPozdrawiam
moja mama zawsze taki robi:)
OdpowiedzUsuńWiedziałam,że coś syropowego się pojawi!Lipa ma tyle zalet-zapach,miododajna,samo zdrowie.Trzeba kwiatów nazrywać i do roboty!Muszę tylko znaleźć drzewo daleko od drogi.Buziaczki.
OdpowiedzUsuńNa pewno znajdzie się takie miejsce. My najpierw w ramach spaceru wyszukujemy miejsca na odludziu(łatwo nie jest) a potem to jest nasze miejsce zaopatrzenia.
UsuńPozdrawiamy i powodzenia:)
Super, uwielbiam takie domowe soki, chociaż sama jakoś nie robię, chyba z lenistwa :)
OdpowiedzUsuńMoże warto spróbować :)
Usuńu nas lipy przekwitly w polowie czerwca😂 szczesciem w pore sie obudzilam i nazbierala troche na susz herbaciany
OdpowiedzUsuńMaminku, kiedy Ty znajdujesz czas, żeby to wszystko zrobić?! U nas lipy przekwitły ani nie wiem kiedy. Może dlatego, że ciągle lało (Podkarpacie :-(
OdpowiedzUsuńRobię przed albo po pracy:)
UsuńMy mamy lipy, które właśnie kwitną i takie, które dopiero będą kwitły. Może Wasze jeszcze nie kwitły 🤔
Słoneczka życzymy :)
Herbatka z takim syropem musi być pyszna 😋
OdpowiedzUsuńNawet bardzo:)
UsuńPrzyznam szczerze, że jestem ciekawa jak taki syrop smakuje :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Byłem zaskoczony, widząc ten post ... okazuje się, że wapno można przerobić na syrop. Dziękujemy za poszerzenie naszej wiedzy. Chcę spróbować. Pozdrowienia z Indonezji.
OdpowiedzUsuńSprobuj:)
UsuńMy również pozdrawiamy:)
W jesienne i zimowe chłody uwielbiam herbatkę z suszonych kwiatów lipy z miodkiem. Takiego syropu jeszcze nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńIdealny do herbatki :) Samo zdrowie :)
OdpowiedzUsuń