02 lipca 2020

Syrop lipowy



Syrop, który z pewnością przyda się
w okresie jesienno - zimowym.
Zalety lipy wszyscy znają.

    Składniki:

-3 solidne garści kwiatów lipy
-1 kg cukru
-1 l wody
-kwasek cytrynowy do smaku


Zagotowujemy wodę z cukrem.

Do gorącego syropu wrzucamy lipę
i pozostawiamy na dobę.

Po tym czasie ponownie doprowadzamy do wrzenia,
ale nie gotujemy.

Pozostawiamy do wystudzenia.


Odcedzamy, dodajemy do smaku kwasek cytrynowy, zagotowujemy,
 przelewamy do słoiczków,
zakręcamy i gotowe.



22 komentarze:

  1. chyba taki syrop jest smaczny bo jak kupowałam herbatę lipową to powiem szczerze że choć zdrowa to mi nie smakowała

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Herbata jest bezsmakowa a syrop naprawdę dobry:)

      Usuń
  2. Szczerzę mówiąc to nigdy nie próbowałam

    OdpowiedzUsuń
  3. Ooo super, syrop lipowy bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam z herbatką, cytryną i miodem ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Samo zdrowie :-)Na jesienną słotę jak znalazł. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie z myślą o jesieni i zimie robimy te syropy:)
      Pozdrawiam

      Usuń
  6. moja mama zawsze taki robi:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wiedziałam,że coś syropowego się pojawi!Lipa ma tyle zalet-zapach,miododajna,samo zdrowie.Trzeba kwiatów nazrywać i do roboty!Muszę tylko znaleźć drzewo daleko od drogi.Buziaczki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno znajdzie się takie miejsce. My najpierw w ramach spaceru wyszukujemy miejsca na odludziu(łatwo nie jest) a potem to jest nasze miejsce zaopatrzenia.
      Pozdrawiamy i powodzenia:)

      Usuń
  8. Super, uwielbiam takie domowe soki, chociaż sama jakoś nie robię, chyba z lenistwa :)

    OdpowiedzUsuń
  9. u nas lipy przekwitly w polowie czerwca😂 szczesciem w pore sie obudzilam i nazbierala troche na susz herbaciany

    OdpowiedzUsuń
  10. Maminku, kiedy Ty znajdujesz czas, żeby to wszystko zrobić?! U nas lipy przekwitły ani nie wiem kiedy. Może dlatego, że ciągle lało (Podkarpacie :-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robię przed albo po pracy:)
      My mamy lipy, które właśnie kwitną i takie, które dopiero będą kwitły. Może Wasze jeszcze nie kwitły 🤔
      Słoneczka życzymy :)

      Usuń
  11. Herbatka z takim syropem musi być pyszna 😋

    OdpowiedzUsuń
  12. Przyznam szczerze, że jestem ciekawa jak taki syrop smakuje :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Byłem zaskoczony, widząc ten post ... okazuje się, że wapno można przerobić na syrop. Dziękujemy za poszerzenie naszej wiedzy. Chcę spróbować. Pozdrowienia z Indonezji.

    OdpowiedzUsuń
  14. W jesienne i zimowe chłody uwielbiam herbatkę z suszonych kwiatów lipy z miodkiem. Takiego syropu jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Idealny do herbatki :) Samo zdrowie :)

    OdpowiedzUsuń