Świeża kapusta, młode ziemniaki i trochę skwarek wystarczy,
aby zrobić inną, bardzo smaczną wersję gołąbków.
Składniki:
-2 kg ziemniaków
-główka kapusty
-20 dkg wędzonego boczku
-sól, pieprz
-1/2 l rosołu lub bulionu warzywnego
-cebula, szczypior
-olej
Gotujemy bulion warzywny lub rosół,
przyprawiamy, aby miał zdecydowany smak.
Pół kg ziemniaków gotujemy w posolonej wodzie, odcedzamy
i przeciskamy przez praskę.
Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę.
Podsmażamy na minimalnej ilości oleju.
Pozostałe ziemniaki ucieramy w maszynie lub na drobnych oczkach tarki.
Tarte ziemniaki odsączamy z nadmiaru wody przez ścierkę lub gazę.
Należy pamiętać, aby nie były zbyt suche.
Ziemniaki gotowane i tarte łączymy razem, dodajemy skwarki
i szczypiorek, mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
W międzyczasie sparzamy kapustę.
Z liści ścinamy zgrubienia, nakładamy masę ziemniaczaną
i zwijamy gołąbki.
Układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy gorącym rosołem
i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C
na 30 minut.
Wyłączamy piekarnik i naczynie pozostawiamy jeszcze na 10-15 minut.
Najlepiej smakują z sosem grzybowym lub pomidorowym.
Smacznego!
O takich gołąbkach jeszcze nie słyszałam, ciekawa jestem ich smaku bo wyglądają bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńKiedyś miałam okazję je jeść u znajomej i bardzo mi smakowały :-) muszę sama je zrobić :-)
OdpowiedzUsuńMiałam szczęście i załapałam się na Maminkowe gołąbki ;) Rewelacja! A już jutro wycieczka na targ w poszukiwaniu kapusty. Ziemniaki już są :)
OdpowiedzUsuńPyszne musi być...
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie gołąbki :)
OdpowiedzUsuńGołąbków w takim wydaniu jeszcze nie jadłyśmy. Ciekawy sklad :)
OdpowiedzUsuńAle muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńPyszne gołąbeczki, lubię każde z każdym nadzieniem :)
OdpowiedzUsuńRobię czasem ziemniaczane, ale z tartych surowych ziemniaków, a te są do zrobienia w najbliższym czasie.
OdpowiedzUsuńDziękujemy za wszystkie wpisy.Dodamy tylko, że teraz kiedy wszystko jest młodziutkie( kapusta i ziemniaki) gołąbki smakują najlepiej.
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy gorąco:)