Ziemniaczane kluseczki z mąką gryczaną.
Składniki:
-ok. 1 kg ziemniaków
-1 szklanka mąki gryczanej
-łyżka masła
-łyżka maki ziemniaczanej
-sól
-olej
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie.
Odcedzamy, zgniatamy tłuczkiem, dodajemy masło.
Dodajemy mąkę gryczaną i ziemniaczaną i wyrabiamy.
Dzielimy na części.
Formujemy wałeczki, nacinamy i dzielimy na kluseczki.
Gotujemy w osolonej wodzie z odrobina oleju do momentu wypłynięcia.
Odławiamy i gotowe.
Możemy podawać zamiast ziemniaków, z sosem lub skwarkami.
Smacznego!
Kopytka ;) uwielbiam
OdpowiedzUsuńMusze tylko zaczac uzywac innych mak ;)
Wszystko co gryczane jest pycha! Kluseczki zdecydowanie do wypróbowania ;)
OdpowiedzUsuńBardzo chętnie wpadniemy na te kopytka :D Z mąki gryczanej jeszcze nie robiłyśmy ale z ryżowej wychodzą super :)
OdpowiedzUsuńa można je odsmażać? pozdrawiam Klaudia z Siemianowic
OdpowiedzUsuńMożna je odsmażyć,jeszcze lepszy smak. Pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńjejku dziękuję za tak szybką odpowiedź !!! Miłego dnia ! Klaudia z Siemianowic
OdpowiedzUsuń