Do późnej jesieni możemy piec kołaczyki ze śliwkami.
Wybieramy śliwki, z których łatwo odchodzą pestki oraz mają zwarty i słodki miąższ.
Składniki na ciasto:
-5 dkg drożdży
-1,5 szklanki ciepłego mleka
-5 łyżek cukru
-ok. 5 szklanek mąki 450
-4 jajka oraz jedno do smarowania
-7 dkg masła
-szczypta soli
-aromat śmietankowy lub waniliowy
Na kruszonkę:
-20 dkg mąki
-10 dkg cukru
-1/2 kostki margaryny
-aromat
-szczypta soli
oraz najważniejszy składnik - ok. 1 kg śliwek.
Ze śliwek usuwamy pestki, część kroimy na połówki i nacinamy a część w "ósemki".
Składniki kruszonki ścieramy palcami.
Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy połowę mleka i szklankę mąki, mieszamy
i odstawiamy do wyrośnięcia.
Do miski wsypujemy 3 szklanki mąki, dodajemy sól, aromat, pozostałe mleko, 2 jajka
i 2 żółtka oraz wyrośnięty rozczyn.
Wstępnie zagniatamy, dosypujemy stopniowo mąkę a na koniec roztopioną margarynę.
Wyrabiamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Ciasto wyrosło:
Przekładamy na posypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na grubość ok. 1/2 cm.
Wycinamy spore krążki,
które przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia, zachowując duże odstępy.
Kiedy trochę podrosną smarujemy roztrzepanym jajkiem, nakładamy śliwki, wciskając je
dość mocno w ciasto.
Posypujemy kruszonką, skrapiamy roztrzepanym jajkiem
i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C na ok. 10-15 minut
do zrumienienia.
Wyjmujemy z piekarnika i kołaczyki są gotowe.
Oczywiście najbardziej smakują, gdy są jeszcze ciepłe.
Smacznego!
Ile takich bułeczek wychodzi z podanej porcji?
OdpowiedzUsuńBułeczek wychodzi ok 23.
OdpowiedzUsuń