Dużą popularnością cieszy się sałatka z ogórków.
Sałatka z kapusty jest równie dobra i stanowi świetny dodatek do obiadów i kanapek.
Składniki:
-3-3,5 kg poszatkowanej kapusty
-0,6 kg marchwi
-0,6 kg cebuli
-szklanka oleju
-1/3 - 1/2 szklanki octu
-2 łyżki cukru
-do smaku ok. 3-4 łyżki soli
-pieprz do smaku
Kapustę szatkujemy ręcznie lub w maszynie.
Marchew ścieramy na grubych oczkach a cebulę kroimy na drobno.
Do cebuli dodajemy łyżeczkę soli, mieszamy i odstawiamy na kilka minut.
W dużej misce łączymy kapustę, marchew i cebulę, dodajemy cukier i sól oraz pieprz.
Dokładnie wszystko mieszamy.
Dodajemy olej i ocet i dokładnie mieszamy.
Odstawiamy na ok. godzinę, aby warzywa zwiotczały.
Przekładamy do słoików, uzupełniamy sokiem, zakręcamy i wstawiamy do pasteryzacji
na 25 minut.
Smacznego!
Witam. Będę robić, lubię kapustę a na zimę jak znalazł :)Dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuńTaka mała podpowiedź - sałatkę najlepiej robić teraz, kiedy kapusta już nie jest młoda ale też nie jest twarda i praktycznie cała do wykorzystania.Pozdrawiamy:)
OdpowiedzUsuńTeż planuję zrobić, dokładnie takiego przepisu szukałam.
OdpowiedzUsuńObserwuję bloga i na prawdę podobają mi się przepisy jakie Pani zamieszcza :-) Pozdrawiam
To miłe,że nasze przepisy podobają się i są wykorzystywane w innych kuchniach:)Sałatka jest prosta
OdpowiedzUsuńi bardzo smaczna. Robimy ją od lat.
Pozdrawiamy gorąco!
Fajny przepis. Kapustkę bardzo lubię, a w takiej sałatce jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńPodobną robiłam z ogórków i smakowała mi, więc ta pewnie też jest pyszna:)