SPIS PRZEPISÓW

21 lutego 2014

Golonka gotowana



   Gotowana golonka to kolejny pomysł na zastąpienie wędliny.
Po wystudzaniu idealna do chleba, ale możemy również zjeść ją na gorąco.

Potrzebujemy jedynie golonkę, solankę i gazę.

Składniki solanki:

-3 l wody
-15 dkg soli
-duża łyżka soli peklowej
-2-3 ząbki pokrojonego drobno czosnku
-kilka listków laurowych
-po kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu i kolendry ( potłuc na drobno )

Solankę przygotowujemy jak do mięs pieczonych.

Z golonki usuwamy kość a mięso moczymy przez 15 minut w zimnej wodzie.


   Wkładamy do przygotowanej solanki i odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 24 godziny.


   Po tym czasie mięso wyciągamy i płuczemy.


   Golonkę zwijamy skórą na zewnątrz i związujemy sznurkiem.


   Tak zwiniętą ściśle okręcamy gazą opatrunkową i związujemy końce.


   W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem listka laurowego, czosnku i ziela angielskiego
i soli. Wkładamy golonkę a kiedy woda zacznie wrzeć zmniejszamy do minimum ogień
i gotujemy pod przykryciem ok. 2 godziny.


   Po ugotowaniu wyjmujemy z wody na talerz.


   Przykrywamy drugim talerzem, dociskamy i obciążamy np. garnkiem z wodą.
Pozostawiamy do wystudzenia.
Gdy wystygnie zdejmujemy obciążenie a mięso wkładamy do lodówki na kilka godzin.


   Zdejmujemy gazę i sznurki i gotowe.



Smacznego!










5 komentarzy:

  1. Świetny pomysł!Mojemu mężowi bardzo się spodobał ten przepis. Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękujemy!Golonka przygotowana według tego przepisu z pewnością będzie też mężowi smakowała:)Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
  3. No proszę, nie przyszłoby mi do głowy, że taka ugotowana golonka nadaje się na kanapkę. A w sumie dlaczego nie?

    OdpowiedzUsuń
  4. dla każdego mięsożercy- Raj :)

    OdpowiedzUsuń
  5. osobiście,nie przepadam za takim mięskiem,ale za to mój mąż byłby zadowolony :)

    OdpowiedzUsuń