SPIS PRZEPISÓW

21 lutego 2014

Sałatka śledziowa z pieczarkami



   Tym razem sałatka ze śledzikiem - taka mała odmiana.
Składnikiem podstawowym są oczywiście śledzie solone, które musimy wymoczyć 
przez 2-3 godziny w zimnej wodzie.



    Po wymoczeniu odsączamy na papierowym ręczniku.


   Mamy już śledzie ( potrzebujemy 3 płaty) a do tego:
-kawałek selera
-kawałek pora
-10 pieczarek marynowanych ( wykorzystaliśmy zrobione przez siebie wg przepisu 
  na opieńki w zalewie octowej)
-150 ml gęstego jogurtu naturalnego
-3 łyżki majonezu
-pieprz i sól do smaku


    Seler ścieramy na grubych oczkach,


pora drobno kroimy,


śledzie kroimy na kawałki.


   Wszystko wkładamy do jednej miski.


W osobnym naczyniu łączymy jogurt z majonezem, doprawiamy pieprzem (ewentualnie solą)
i wlewamy nasz sosik do miski ze śledziami,selerem i porem. 
Mieszamy.


Pieczarki kroimy w plasterki,odsączamy i dodajemy do naszej sałatki.
Wszystko raz jeszcze mieszamy i przekładamy do salaterki.


 Gotowe.


Smacznego!










2 komentarze: