Kolejne ciasto marchewkowe,
tym razem według przepisu Karinki.
Rewelacyjnie pyszne i warte upieczenia.
Składniki:
-240 ml oleju
-30dkg drobnego cukru
-4 jajka
-4 łyżki mleka lub wody
-18 dkg marchwi startej na drobnych oczkach
-12 dkg posiekanych orzechów włoskich
-24 dkg mąki tortowej
-2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-łyżeczka imbiru
-łyżeczka cynamonu
Cukier ucieramy z olejem.
Stopniowo dodajemy żółtka i ucieramy.
Dodajemy mleko i ucieramy.
Dodajemy marchew, orzechy i ucieramy.
Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia,
imbirem, cynamonem i ucieramy.
Ubijamy pianę z białek z odrobiną soli.
Pianę delikatnie mieszamy z ciastem.
Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 160 st. C z termoobiegiem ok. 55 minut
do "suchego patyczka".
Ciasto można przełożyć kremem.
Smacznego!
Ciasto marchewkowe i nie tylko-dodatek orzechów wzbogaca.Można więc zrobić słodkości bez kremu i w dodatku z witaminkami.Super do kawy na jesienny deser.
OdpowiedzUsuńNajlepszy przepis na marchewkowe ciasto! Zawsze wychodzi, skladniki tez zazwyczaj mam w domu, wiec jak juz nie wiem co upiec to pieke wlasnie to marchewkowe ciasto. Jest tylko jeden klopot....znika w jeden dzien🙈 no chyba, ze upieke je w tortwonicy i przeloze kremem...marchewkowy tort starcza na 2 dni😂
OdpowiedzUsuńSama prawda:)
UsuńCiasto niesamowite i znika błyskawicznie. Mimo sporej ilości cukru,wcale się go nie wyczuwa.
Pozdrawiamy ciepluteńko i dziękujemy za przepis:)
Maminku, jakiej wielkości jest foremka czy blaszka do tej ilości składników?
OdpowiedzUsuńForemka może być okrągła lub kwadrat lub prostokąt 22x28cm.
UsuńDzięki za odpowiedź. Dziś upiekę, bo jutro będzie dla wnuczków.
UsuńPowodzenia Elizko:)
UsuńUdało się, smaczne i nabiera więcej smaku z dnia na dzień.
UsuńRobiłam z 1i 1/2 składników więc
mam naprawdę kawał ciasta..
Cukru jest w nim dużo, ale zbiera go marchewka i orzechy.Na wierzchu mam roztopioną mocno gorzką czekoladę.
Dziękuję za przepis.
To prawda,cukier gdzieś znika i ciasto nie jest za słodkie i faktycznie z każdym dniem jest lepsze🙂 czekolada dodatkowo podkreśla smak. Super!
UsuńPozdrawiam cieplutko😘
U nas mistrzynią marchewkowych ciast jest Zuzianka, ale podeślę link Martikowi do Słowenii - wyobraź sobie, że z polskich nasion na słoweńskiej glebie wyhodowała TAKIE MARCHEWKI, że pół wsi przyszło zobaczyć, jak to synowa z Polski przebiła teściową :-D
OdpowiedzUsuńNieźle😅 to dopiero niespodzianka.
UsuńMoże warto spróbować z innymi nasionkami😉
Ciasto marchewkowe to obowiązkowa pozycja w moim jesiennym menu🙂 Przepyszne
OdpowiedzUsuńNasz marchewkowiec to taka uboga wersja🤏 Twoje ciacho jest wypasione, wypieszczone👌idealne🙂
UsuńZnalazłam! jak małżon pożre szarlotkę, którą żem piekła wczoraj, jedziemy z marcheweczką :-D
OdpowiedzUsuńA potem zamienisz marcheweczkę na cukinię a potem na buraczki i warzywa pójdą na ciasta😀
UsuńBuziaki gorące!