Nasza propozycja na pieczonego kurczaka zagrodowego.
W taki sposób przygotowany jest kruchy, delikatny i soczysty.
Składniki:
-kurczak zagrodowy o wadze ok. 2 kg
-3 l zimnej wody
-15 dkg soli
-płaska łyżeczka cukru
-po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego i kolendry
-płaska łyżeczka przyprawy masala
-kilka listków laurowych
-kilka ząbków czosnku
-przyprawa harissa
-ok. 2 dkg masła
Do soli dodajemy cukier, drobno pokrojony czosnek (4-5 ząbków),
masalę, listki laurowe, pieprz ziarnisty, ziele angielskie i kolendrę.
Wszystko razem ścieramy, odstawiamy na ok. 15 minut
a następnie wsypujemy do naczynia z wodą
i mieszamy do rozpuszczenia soli.
W solance zanurzamy oczyszczonego kurczaka
i odstawiamy do lodówki na 24 godziny.
W międzyczasie warto kurczaka obrócić.
Wyciągamy z solanki, opłukujemy zimną wodą,
osuszamy, posypujemy na zewnątrz i od środka
przyprawami masala i harissa.
Do środka wkładamy 2 ząbki czosnku.
Tak przygotowanego kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym,
wyłożonym folią aluminiową.
Przykrywamy folią aluminiową zawijając brzegi
i odstawiamy na 2 godziny.
Pieczemy przez 2 godziny w temperaturze 180 st. C.
Po tym czasie zdejmujemy górną folię,
zlewamy nadmiar wytopionego tłuszczu,
układamy kawałki masła.
Ponownie wstawiamy do piekarnika na 30 minut.
Kurczak gotowy.
Smacznego !
Kurczak wygląda pięknie i smakuje zapewne wybornie.Zagrodowego u mnie nie kupię,może gdzieś znajdę,ale spróbuję upiec zwykłego na wzór z Waszego przepisu.Podany tak pięknie-to tylko u Was!
OdpowiedzUsuńPyszności, moja teściowa ma kurki z wolnego wybiegu. I jaja i mięsko z nich są pierwsza klasa :)
OdpowiedzUsuńSzczęściara;)Też tak kiedyś było. Dostawaliśmy od Mamy takie rarytasy. Teraz korzystamy z tego co dostępne w sklepach. Pozdrawiamy serdecznie!
UsuńHello there! This post couldn't be written much better!
OdpowiedzUsuńReading through this article reminds me of
my previous roommate! He constantly kept preaching about this.
I most certainly will forward this post to him. Pretty sure he will have a good read.
Thank you for sharing!
Jaki okaz z tego kurczaka :) Ładnie podany :)
OdpowiedzUsuńAt this moment I am going away to do my breakfast,
OdpowiedzUsuńlater than having my breakfast coming yet again to read other news.
I think this is among the most vital info for me. And i'm glad reading your article.
OdpowiedzUsuńBut should remark on some general things, The website style is wonderful,
the articles is really nice : D. Good job, cheers
Bardzo dziękujemy. szkoda,że nie wiemy komu:) Pozdrawiamy cieplutko.
UsuńExcellent blog here! Also your web site loads up very fast!
OdpowiedzUsuńWhat web host are you using? Can I get your affiliate link to your
host? I wish my website loaded up as fast as yours lol
Nie znam odpowiedzi na Twoje pytania.
UsuńPozdrawiam:)
My spouse and I stumbled over here by a different web
OdpowiedzUsuńaddress and thought I might check things out. I like what I see so now i'm following
you. Look forward to checking out your web page for
a second time.
Smakowicie wyglada :)
OdpowiedzUsuńUpiekłam zagrodowego kurczaka ze sklepu według Waszego przepisu
OdpowiedzUsuńZ konieczności musiałam pozmieniać przyprawy i krócej trzymałam go w solance, też z konieczności. Wyszedł rewelacyjnie. Dał się na drugi dzień odgrzewać w sosie,który zrobiłam z części odlanego podczas pieczenia tłuszczu. Zamierzam wkrótce napisać o tym przepisie i na moim blogu,podając Wasz adres z przekierowaniem do zdjęć i oryginalnego przepisu.Mam nadzieję,że się zgodzicie. Nie pierwszy raz gotuję według Waszych przepisów. Serdecznie gratuluję.
Oczywiście, że się zgadzamy i pozdrawiamy :)
UsuńThese are really enormous ideas in about blogging. You have touched some pleasant points here.
OdpowiedzUsuńAny way keep up wrinting.
ᛕeep օn writing, great job!
OdpowiedzUsuńΙ like it whenever people get together and share views.
OdpowiedzUsuńGreat blog, continuye the good work!
I aalways used to rеad article in news papers Ьut now as I aam
OdpowiedzUsuńa user of internet theгefore from noԝ Ι аm սsing net for articles, thanks
to web.
Yoսr style iss so unique compared tߋ other folks I'vе reaⅾ stuff frߋm.
OdpowiedzUsuńMany thanks foг posting ᴡhen yօu һave the opportunity, Guess
Ι'll just bookmark this site.
What's up mates, itѕ fantastic article oon the topic off cultgureand entirely explained, keep it ᥙp
OdpowiedzUsuńall the time.