Pyszne jedzonko w chrupiącej panierce, upieczone w piekarniku.
Składniki:
-kalafior
-filet z piersi kurczaka
-3-4 jajka
-płatki kukurydziane
-bułka tarta
-sól i przyprawy od prawej do lewej :), czyli to, co kto lubi (masala, harissa,
shawarma, tagine, itp )
Kalafiora dzielimy na części, posypujemy przyprawami.
Kurczaka kroimy na paski.
Przyprawiamy.
Płatki kukurydziane zgniatamy.
Roztrzepujemy jajka i przyprawiamy.
Kalafiora i kurczaka moczymy w jajku,
obtaczamy w bułce tartej,
jeszcze raz moczymy w jajku,
obtaczamy w płatkach kukurydzianych
i układamy na blaszce z papierem do pieczenia.
Możemy delikatnie skropić olejem sezamowym.
Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 170 st. C.
Podajemy z sosem czosnkowym i pomidorem.
Smacznego!
To jest pyszne Karinko.
Bardzo dziękujemy :)
No wygląda super!Ale nazwy przypraw to dla mnie zagadka-no i skąd je wziąć?Poproszę o namiary.Buziaczki.
OdpowiedzUsuńKalafior w takiej panierce jest przepyszny :) Podobnie jak cała propozycja obiadu :) a do nas zapraszamy na deser xD
OdpowiedzUsuńO taki kalafiorek to ja bym zjadła ze smakiem, super danie kochana :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam taki kalafiorek :) Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe danie :) Uwielbiam dania z indyjskimi przyprawami.
OdpowiedzUsuńWspaniałe danie :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na obiadek :)
OdpowiedzUsuńWyglada bardzo ciekawie. Jeszcze nigdy nie jadlam takiego kalafiora
OdpowiedzUsuńKurczaka w taki sposób już przyrządzałam, ale kalafior? To przede mną! :)
OdpowiedzUsuńWspaniały pomysł na obiad niedzielny
OdpowiedzUsuńJestem w trakcie przygotowań ,ale już mi ślinka kapie.Uwielbiam takie jedzonko.
OdpowiedzUsuń