Chlebek domowy jest najlepszy, pewnie wszyscy to już wiedzą.
My innego już nie jemy, więc proponujemy kolejną wersję.
Składniki:
-80-85 dkg mąki 650
-7 dkg mąki żytniej
-500 ml ciepłej wody
-3 dkg drożdży
-płaska łyżka cukru
-2 płaskie łyżeczki soli
-2 łyżki oleju
Drożdże, cukier i 300 ml wody mieszamy.
Dodajemy 20 dkg mąki pszennej i mieszamy.
Odstawiamy do wyrośnięcia.
Dodajemy pozostałą wodę, sól, olej i mieszamy.
Dodajemy mąkę żytnią i mieszamy.
Stopniowo dodajemy mąkę pszenną i ręcznie wyrabiamy ciasto..
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Ciasto wyrosło.
Przekładamy do natłuszczonej blaszki ( 30x14x10 cm ),
wyrównujemy powierzchnię zwilżoną wodą dłonią
i odstawiamy do wyrośnięcia.
Pieczemy w temperaturze 180 st. C z termoobiegiem
przez 55 minut.
Smacznego!
Piękny i wyrosniety 😊 Zgadzam się , domowe pieczywo jest najlepsze i najzdrowsze 😃😆
OdpowiedzUsuńUwielbiam domowe pieczywo :) Lepszego niż domowe w piekarni nie znajdziemy :)
OdpowiedzUsuńTą uśmiechniętą kanapeczkę poprosimy na wynos :D
OdpowiedzUsuńJest idealny! I po co kupować?:) https://julias-cooking.com/
OdpowiedzUsuńTaki chlebek to super sprawa :) a ta uśmiechnięta kanapeczka wygląda rewelacyjnie :D
OdpowiedzUsuńjakby jeszcze tak zrobić kanapeczkę ze swojskim masełkiem i kiełbaską,,ahh !
OdpowiedzUsuńWspaniały chlebek! Nie ma to jak domowe pieczywo :)
OdpowiedzUsuńTak, tak! Ja już powoli odchodzę włąśnie od kupywania chlebu i skupiam się powoli domowych wypiekach :)
OdpowiedzUsuńWspaniały chlebek :) Domowe pieczywo najlepsze.
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuję przepis ☺
OdpowiedzUsuń