Zmodyfikowana wersja klusek z mięsem.
Warto spróbować, bo smakują wybornie.
Składniki:
-2 kg gotowanych ziemniaków
-mąka ziemniaczana
-30 dkg łopatki
-ćwiartka z kurczaka
-boczek wędzony
-10 dkg kaszy gryczanej prażonej
-marchew
-2 cebule
-seler, por, czosnek, korzeń pietruszki
-liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty
-sól, przyprawy
Do ok. 3,5 l zimnej wody wrzucamy mięso, jedną cebulę,
marchew, pora, selera, pietruszkę, kilka listków laurowych,
ziele angielskie, pieprz ziarnisty, 2 ząbki czosnku,
solimy i gotujemy do miękkości mięsa.
Odławiamy mięso, marchew, cebulę, selera, czosnek i studzimy.
Pozostałe warzywa i przypraw odławiamy i wyrzucamy.
Rosół wykorzystamy do gotowania klusek.
W międzyczasie w bulionie warzywnym gotujemy kaszę gryczaną.
Wystudzone mięso i warzywa mielimy.
Mięso i kaszę łączymy, doprawiamy solą i przyprawami i mieszamy.
Jeśli jest zbyt suche, dodajemy trochę rosołu i mieszamy.
Boczek i cebulę kroimy w kostkę.
Ugotowane i wystudzone ziemniaki zgniatamy w prasce.
Oddzielamy 1/4 ziemniaków i w to miejsce dodajemy mąkę ziemniaczaną.
W międzyczasie podsmażamy boczek, dodajemy cebulę
i podsmażamy.
Zagniatamy ciasto ziemniaczane.
Na dłoni formujemy placki z ciasta ziemniaczanego,
nakładamy farsz i formujemy kluski.
Gotujemy we wrzącym rosole, na małym ogniu,
7 minut od czasu wypłynięcia na powierzchnię.
Smacznego!
Kluski super!Z pewnością wkrótce zrobię.Pięknie podane,aż ślinka cieknie.Buziaczki.
OdpowiedzUsuńNa takie kluski to ja jestem chętna :) Pysznie wyglądają i na pewno smakują rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńPychota! Zrobię na pewno. :)
OdpowiedzUsuńhttps://julias-cooking.com/
Wyglądają bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają :) bardzo chętnie zrobię takie kluseczki 😊
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie kluski, chętnie bym zjadła taki obiadek :)
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie na ich widok :)są idealne :) serdecznie pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWow, super wygląda. Dziękuje za tak dokładne opisane, może nawet mnie się uda z moimi zdolnościami kulinarnymi.
OdpowiedzUsuńNie jadłyśmy nigdy takich klusek z nadzieniem :) Ciekawe!
OdpowiedzUsuńNasza nowa inspiracja kulinarna 👌😉
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy cieplutko😉
Usuń