SPIS PRZEPISÓW

20 sierpnia 2017

Białe kluski z mięsem i kaszą gryczaną



Zmodyfikowana wersja klusek z mięsem.
Warto spróbować, bo smakują wybornie.

   Składniki:

-2 kg gotowanych ziemniaków
-mąka ziemniaczana
-30 dkg łopatki
-ćwiartka z kurczaka
-boczek wędzony
-10 dkg kaszy gryczanej prażonej
-marchew
-2 cebule
-seler, por, czosnek, korzeń pietruszki
-liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty
-sól, przyprawy


Do ok. 3,5 l zimnej wody wrzucamy mięso, jedną cebulę,
marchew, pora, selera, pietruszkę, kilka listków laurowych,
ziele angielskie, pieprz ziarnisty, 2 ząbki czosnku,
solimy i gotujemy do miękkości mięsa.


Odławiamy mięso, marchew, cebulę, selera, czosnek i studzimy.

Pozostałe warzywa i przypraw odławiamy i wyrzucamy.
Rosół wykorzystamy do gotowania klusek.

W międzyczasie w bulionie warzywnym gotujemy kaszę gryczaną.

Wystudzone mięso i warzywa mielimy.


Mięso i kaszę łączymy, doprawiamy solą i przyprawami i mieszamy.
Jeśli jest zbyt suche, dodajemy trochę rosołu i mieszamy.


Boczek i cebulę kroimy w kostkę.


Ugotowane i wystudzone ziemniaki zgniatamy w prasce.


Oddzielamy 1/4 ziemniaków i w to miejsce dodajemy mąkę ziemniaczaną.


W międzyczasie podsmażamy boczek, dodajemy cebulę
i podsmażamy.


Zagniatamy ciasto ziemniaczane.


Na dłoni formujemy placki z ciasta ziemniaczanego,
nakładamy farsz i formujemy kluski.



Gotujemy we wrzącym rosole, na małym ogniu,
 7 minut od czasu wypłynięcia na powierzchnię.


Smacznego!











11 komentarzy:

  1. Kluski super!Z pewnością wkrótce zrobię.Pięknie podane,aż ślinka cieknie.Buziaczki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Na takie kluski to ja jestem chętna :) Pysznie wyglądają i na pewno smakują rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychota! Zrobię na pewno. :)
    https://julias-cooking.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wyglądają :) bardzo chętnie zrobię takie kluseczki 😊

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie kluski, chętnie bym zjadła taki obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Aż ślinka cieknie na ich widok :)są idealne :) serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wow, super wygląda. Dziękuje za tak dokładne opisane, może nawet mnie się uda z moimi zdolnościami kulinarnymi.

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie jadłyśmy nigdy takich klusek z nadzieniem :) Ciekawe!

    OdpowiedzUsuń
  10. Nasza nowa inspiracja kulinarna 👌😉

    OdpowiedzUsuń