Nasza propozycja na kotlety mielone w innym wydaniu.
Do środka zapakujemy pęczak, pieczarki, mozzarellę
i kilka dodatków.
Składniki:
-0,7 kg mięsa mielonego
-czerstwa bułka
-2 jajka
-ząbek czosnku
-5 dkg pęczaku
-4 pieczarki
-1/2 małej papryki
-1/2 cebuli
-1/2 sera mozzarella
-natka pietruszki
-sól, pieprz ziołowy i naturalny
-bułka tarta
-olej do smażenia
Pęczak gotujemy do miękkości w bulionie warzywnym.
Odsączamy i studzimy.
Cebulę, pieczarki i paprykę kroimy w drobną kosteczkę.
Paprykę dodajemy do pęczaku.
Dodajemy też pokrojoną natkę pietruszki.
Ser mozzarella kroimy w kosteczkę
i dodajemy do pęczaku.
Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulkę,
dodajemy pieczarki i podsmażamy.
Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołowym.
Studzimy.
Dodajemy do pęczaku.
Wszystko dokładnie mieszamy.
Do mięsa dodajemy moczoną i odciśniętą bułkę,
pokrojony na drobno czosnek, jajka, przyprawy do smaku
i dokładnie wyrabiamy.
Na dłoni formujemy placki mięsa,
nakładamy farsz i dokładnie sklejamy,
formując kotlety.
Obtaczamy w bułce tartej,
Smażymy na patelni z olejem, na średnim ogniu.
Przekładamy do naczynia żaroodpornego,
przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego
do temperatury 160 st. na ok. 15 minut.
Smacznego!
Wow! To już wiem co będzie jutro na obiad;))
OdpowiedzUsuńTo my się cieszymy:)
UsuńBardzo apetycznie wyglądają te kotleciki. Zachęcają do zjedzenia :-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubimy pęczak choć nie możemy go jeść :/
OdpowiedzUsuńSuper kotlety z bardzo ciekawym farszem :)
No i co ja mam napisać?Kotleciki marzenie i z pewnością je kiedyś zrobię.Podoba mi się połączenie mięsa z warzywami i kaszą.
OdpowiedzUsuńTakich kotletów to ja jeszcze noe jadłam :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!