Nasza propozycja na pyszną sałatkę z wielu warzyw, zamkniętą w słoikach.
Składniki na ok. 12-14 słoików:
-2 kg ogórków
-1 kg papryki
-1 kg białej kapusty
-1 kg fasolki szparagowej
-duży kalafior
-6 szt. dużej marchwi
-3-4 duże cebule
Cebulę kroimy w grube pióra.
Marchewkę w plasterki.
Kapustę i paprykę w grubą kostkę.
Ogórki w grube plastry.
Sparzonego przez ok. 3 minuty kalafiora dzielimy na różyczki.
Sparzoną przez ok. 5 minut fasolkę szparagową dzielimy na mniejsze kawałki.
Wszystkie warzywa posypujemy łyżką soli,
mieszamy i odstawiamy na 2-3 godziny.
W tym czasie przygotowujemy słoiki i zalewę.
Do każdego słoika wrzucamy:
-plaster selera
-ząbek czosnku
-kawałek kopru
-po kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu i gorczycy
-2 listki laurowe
-możemy tez dodać kawałek papryczki chili lub piri piri
Na tą ilość słoików musimy przygotować zalewę:
-4,5 l wody
-0,75 l octu
-6 łyżek soli
-30 łyżek cukru
Wszystko zagotowujemy.
Warzywa układamy w słoikach,
zalewamy wrzącą zalewą, zakręcamy
i pasteryzujemy 7 minut.
Smacznego!
Pyszna sałateczka.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
super propozycja :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis. Jeszcze takiej nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńBogactwo smaków zamknięte w słoiku :)
Pyszna i smaczna :)
OdpowiedzUsuńPięknie kolorowa :)
OdpowiedzUsuńCzy zalewa ma być zimna w momencie zalewania?
OdpowiedzUsuńTak jak pisaliśmy - zalewamy wrzącą zalewą.
UsuńTak nam przypominają babcine pikle ;) Super sałatka :D
OdpowiedzUsuńOcet 10 czy 6 % ?To ważne
OdpowiedzUsuń10%
UsuńJaka kolorowa :)
OdpowiedzUsuńW sezonie zimowym aż miło będzie taki słoiczek otworzyć :)
Bardzo oryginalny pomysł na pikle : ) Takie warzywa będą jak znalazł zimą, jako dodatek do obiadu lub składniki na szybką sałatkę. Praktycznie całe lato zamknięte w słoiku, w dodatku z pikantną nutą papryczki, jak ktoś lubi. Tak kolorowych przetworów jeszcze nie robiłam, dzięki za przepis : )
OdpowiedzUsuńdziękuję za przepis, zrobiłam dzisiaj 18 słoiczków. Za kilka dni spróbujemy :)
OdpowiedzUsuńCieszy nas, że przepis się podoba. Mamy nadzieję, że warzywa zamknięte w słoiczkach będą smakowały.
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie:)
Witam , czy marchewkę można troszkę podgotować , czy ma być surowa ?
OdpowiedzUsuńMy lubimy chrupiącą marchewkę, więc surową kroimy tylko w cienkie plasterki. Można ją oczywiście podgotować ale krótko,bo jest teraz młoda i delikatna.
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy.
Szkoda ze juz nie mamy miejsca w spizarni. Musimy zwiekszyc zimowe moce przerobowe i zrobic miejsce na przyszly rok ;))
OdpowiedzUsuńCzas pomyśleć o powiększeniu spiżarni:) Sezon dopiero się rozpędza i trzeba znaleźć miejsce na paprykę, śliwki, szarlotkowe jabłka..o grzybarkach nie wspomnimy:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy ciepluteńko. Buziaki!
Bardzo dobra sałatka, później w zimę fajnie jest taką otworzyć :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie ;)
Jeszcze nie zrobiłem, ale już mi smakuje......
OdpowiedzUsuńTaka sałatka musi być bardzo pyszna tyle witamin ma w sobie:) pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńWyglada pieknie,napewno w tym sezonie zrobie. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCUKRU AZ 30 LYZEK !!! ?
OdpowiedzUsuńDokładnie tyle :)
OdpowiedzUsuńPyszna salatka POLECAM
OdpowiedzUsuńMaminku, buszuję sobie po twoim blogu i odkrywam nowe smaczki :-) jak ty to robisz, że masz czas na tyle wspaniałych przetworów? Juz na etapie krojenia to wygląda smakowicie (a gwiazdki z marchewki mnie rozwaliły, w życiu mi się nie chciało, ale wrobię Martika, hie hie). Serdeczne pozdrówka!
OdpowiedzUsuńDzięki dzięki 😁
UsuńOd krojenia jest mąż😉no te marchewki są moje. Przetworów robimy sporo, różnych różnistych. Lubimy to mieć😁
Robimy to w tzw. międzyczasie czyli przed albo po pracy.
Uwielbiamy kuchnię i w zasadzie to w niej spędzamy większość czasu. Takie typy😉
Pozdrawiamy ciepluteńko :)