Cebulaczki, czyli drożdżowe bułki z cebulą.
Składniki:
-2-3 cebule
-ok. 35 dkg mąki
-200 ml letniej wody
-1/2 łyżeczki cukru
-2,5 dkg drożdży
-2 jajka
-sól, pieprz, słodka papryka
-olej lub masło do smażenia
Drożdże, cukier i 50 ml wody mieszamy,
dodajemy 2 czubate łyżki mąki, mieszamy
i odstawiamy do wyrośnięcia.
Cebulę kroimy w piórka.
Jajka roztrzepujemy.
Na niewielkiej ilości tłuszczu szklimy cebulę.
Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką i studzimy.
Do rozczynu dodajemy pozostałą wodę, szczyptę soli,
większą część roztrzepanych jajek ( pozostawiamy 2-3 łyżki
do smarowania bułek ),
stopniowo dosypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto.
Dodajemy podsmażoną cebulę, wyrabiamy
i odstawiamy do wyrośnięcia.
Wyrośnięte przekładamy na stolnicę
i dzielimy na 8 części.
Z każdej części formujemy płaską bułkę,
i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Nacinamy, smarujemy jajkiem
i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 160 st. C.
Smacznego!
Super bułeczki :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłyśmy bułek z cebulą :D Ciekawe jak smakują :)
OdpowiedzUsuńSmakują podobnie jak pizza, warto spróbować:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam je, dawno nie robiłam:)
OdpowiedzUsuńJak zwykle piękna prezentacja. A bułeczki wyglądają pysznie.
OdpowiedzUsuńPoproszęęęęęęęę! Uwielbiam, ale nigdy nie robiłam sama. :)
OdpowiedzUsuńja zawsze dawałam cebulę na wierzch, ale taka w cieście to super pomysł :)
OdpowiedzUsuńZupełnie w moim guście. Cebulkę uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe, chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie ;)
Mniam jakie pyszności dzisiaj u ciebie kochana :-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubimy cebulaczki :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie:) serdecznie pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńprzepyszne cebulaczki, uwielbiam. i świetne zdjęcia z przygotowań! pozdrawiam ciepło : )
OdpowiedzUsuńJak to jest, że kiedy tylko cebula trafi na patelnię, po domu zaraz roznosi się cudowny zapach, cebulaczki na pewno są warte spróbowania
OdpowiedzUsuń