Proste, smaczne zapiekanki z kapusty i pęczaku ze skwarkami.
Składniki:
-70 dkg kapusty
-50 dkg obranych ziemniaków
-8 dkg pęczaku
-5 dkg wędzonego boczku
-2 cebule
-2 jajka
-ok. 10 dkg mąki pszennej
-olej
-bułka tarta
-przyprawy: sól, pieprz ziołowy i naturalny, czosnek niedźwiedzi
-bulion warzywny
Kapustę sparzamy w bulionie warzywnym i odsączamy.
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy
i zgniatamy gnieciuchem.
Pęczak gotujemy na sypko w bulionie warzywnym.
Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę.
Jedną cebulę szklimy na niewielkiej ilości oleju
i dodajemy do ziemniaków.
Drugą cebulę również szklimy, podsmażamy z boczkiem
i dodajemy do pęczaku.
Kapustę kroimy na drobno i dodajemy do ziemniaków.
Dodajemy jajka, mieszamy,
stopniowo dosypujemy mąkę (ilość w zależności od konsystencji ciasta)
i mieszamy.
Przyprawiamy do smaku.
Ceramiczne foremki natłuszczamy i posypujemy bułką tartą.
Foremki napełniamy większą częścią masy ziemniaczano-kapuścianej,
robimy wgłębienia,
wypełniamy pęczakiem ze skwarkami,
przykrywamy masą ziemniaczano-kapuścianą
i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C
na ok. 40 minut.
Dobrze smakują z ostrym sosem pomidorowym.
Smacznego!
Pyszności ☺
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa propozycja. Wszystkie Wasze zapiekanki to dla mnie nowości kulinarne :)
OdpowiedzUsuńTo musi obłędnie smakować :) Jak zawsze świetny pomysł na bardzo ciekawy i niestandardowy obiad :)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie! Już wiem, co jutro będę robić na obiad :)
OdpowiedzUsuńPolecamy, bo naprawdę fajnie smakuje:)
OdpowiedzUsuńTo musi być przepyszne, trzeba kiedyś spróbować :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie ;)
bardzo fajna propozycja, ale chyba też pracochłonna...
OdpowiedzUsuń