Dziś drożdżowy kołacz ze śliwkami pod kokosową pierzynką.
Składniki:
-2 dkg drożdży
-5 dkg cukru
-30 dkg mąki
-200 ml ciepłego mleka
-5 dkg roztopionego masła
-1 jajko i jedno żółtko
-wanilia
-kilkanaście śliwek
Na masę wiórkową:
-10 dkg wiórek kokosowych
-2 jajka i jedno białko
-5 dkg cukru
oraz jajko do smarowania.
Drożdże ucieramy z łyżeczką cukru, dolewamy 50 ml mleka,
dodajemy 5 dkg mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Dodajemy jajko i żółtko, pozostały cukier, mleko, wanilię,
pozostałą mąkę, wyrabiamy a na koniec dodajemy
roztopione masło i wyrabiamy, aż się wchłonie.
Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia.
Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy wiórki, mieszamy,
dodajemy pianę z białka i mieszamy.
Ciasto przekładamy do formy z papierem do pieczenia.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Układamy połówki śliwek.
Przykrywamy masą wiórkową.
Po ok. 10 minutach wstawiamy do piekarnika
nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 20 minut.
Gotowe.
Smacznego!
Pyszny, jak zwykle piękna prezentacja :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńKołacz kojarzy nam się tylko z tymi okrągłymi sprzedawanymi na festynach xD Ale ten wygląda i smakuje pewnie tak samo świetnie :)
OdpowiedzUsuńPorywam jeden kawałek ;) Pychota :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto. Sezon na śliwki rozpoczęty :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne ciacho, bardzo takie lubię :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Pyszne ciasto
OdpowiedzUsuń