Kurczak ma swoją historię, niepowtarzalny smak
i najlepiej smakuje w Brzeźnicy :)
Składniki:
-kurczak ( 2 kg lub większy )
-sól, pieprz
-słodka papryka
-opcjonalnie przyprawa złocista do kurczaka
-2-3 marchewki
-1-2 jabłka
-odrobina wody
-odrobina oleju
Kurczaka dzielimy na części, przyprawiamy
solą, pieprzem i słodką papryką,
skrapiamy olejem, mieszamy
i odstawiamy do lodówki na ok. 24 godziny.
Układamy na blaszce, wyłożonej folią aluminiową.
Skrapiamy wodą i możemy teraz posypać przyprawą złocistą.
Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika,
nagrzanego do temperatury 180 st. C bez termoobiegu
na 90 minut.
W tym czasie marchew kroimy w słupki i jabłka w "ósemki".
Pół godziny przed upływem czasu pieczenia odkrywamy folię,
na mięsie układamy marchew, jabłka i dopiekamy bez przykrycia.
Wyjmujemy z piekarnika i gotowe.
Obiadek mniam, mniam.
Smacznego!
Nam ten kurczak bardzo smakuje.
Celince dziękujemy za posta.
Pozdrawiamy :)
Prezentuje się wyśmienicie, chętnie bym zjadł kurczaka w takiej wersji :)
OdpowiedzUsuńJaki smakowity kurczaczek! :)
OdpowiedzUsuńapetyczny :)
OdpowiedzUsuńTen kurczak jest taki najprostszy,ale bez niego nie obyło się żadne spotkanie w Brzeźnicy.Taka powstała tradycja-jak przyjeżdża Andrzejek z Marynią, kurczak musi być.A teraz,ponieważ dawno się nie widzieliśmy,specjalnie dedykowany dla Andrzejka wirtualny brzeźnicki kurczak na obiadek.Buziaczki od C i Z
OdpowiedzUsuńCelinko, to ja piszę - Andrzej.
UsuńZa kurczaczka bardzo dziękuję. Jest jedyny i niepowtarzalny a przede wszystkim kojarzy się z najpiękniejszymi chwilami spędzonymi z Wami,
w Waszym bajkowym ogrodzie. Nie ważne czy to tylko posiaduchy, czy grillowanie, czy wędzenie...na obiad musi być ten i tylko ten kurczak.
Nie zmieniajmy tego, bardzo prosimy:)
Pozdrawiamy serdecznie.
pyszności!!!
OdpowiedzUsuńTen kurczak wygląda przepysznie, koniecznie muszę kiedyś spróbować :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie ;)
Mam pytanko czy to Brzeźnica ta w Małopolsce ?????
OdpowiedzUsuńTak Asiu - ta w Małopolsce, ale w powiecie wadowickim:)
OdpowiedzUsuńZnasz Brzeźnicę?
Oczywiście że znam :D mam do niej około 10 minut drogi samochodem :) Chodziłam tam do Gimnazjum i tam nasza wioska należy do Gminy. Brzeźnicę znam jak swoją kieszeń :):):)
UsuńDokładnie to mieszkam w pięknej wsi Marcyporęba :) to rzut beretem do Brzeźnicy tak jak pisałam wcześniej, ja też gorąco i serdecznie Panią Pozdrawiam :)
UsuńAsiu, to jest niesamowite, jak mały jest Świat.
UsuńMieliśmy cichą nadzieję, że znasz tę okolicę.
Wiemy, że jesteś z Wadowic, dlatego zaznaczyliśmy powiat wadowicki.
Nie znaliśmy Twojej historii a tu takie ciekawostki.
Szczerze mówiąc, nie wiedzieliśmy, że w Brzeźnicy jest gimnazjum.
Dzięki Tobie wiemy dużo więcej i ciepło zrobiło nam się na sercach.
Wpadaj na kurczaka do Brzeźnicy :)
Pozdrawiamy :)))
Zapiekany kurczak z dodatkami to moja ulubiona wersja tego ptaszka. Zazwyczaj zapiekam z warzywami, ale dodatek jabłka do dań mięsnych bardzo lubię, więc z chęcią bym takie danie zrobiła. No, ale najważniejsze, że to danie ma nie tylko smak, ale swoją historię i przywołuje wspomnienia :)
OdpowiedzUsuńAgnieszko,
UsuńRozłożyłaś i Celinkę i nas na łopatki:) W swoim wpisie zwróciłaś uwagę na to, co jest bardzo cenne a nie zawsze zauważane w zabieganym świecie - klimat, historia, tradycja. Nawet zwykły kurczak staje się nadzwyczajny a ziemniaki z ogniska smakują jak rarytas.
Dziękujemy i serdecznie pozdrawiamy:)
Kochana ale pysznie wygląda :-) musi być pyszny :-)
OdpowiedzUsuńWspaniały :) aż ślinka cieknie :) pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńKurczak pieczony z jabłkiem wiele zyskuje na smaku i aromacie :) Pyszny i prosty wariant obiadowy! :D
OdpowiedzUsuń