Drożdżowa, piegowata - z nasionami chia.
Składniki:
-4 szklanki mąki
-8 łyżek cukru
-300 ml ciepłego mleka
-2/3 szklanki zimnego mleka do zalania nasion
-5 dkg drożdży
-7 dkg masła
-1/2 szklanki nasion chia
-4 żółtka i jedno całe jajko
-szczypta soli
-aromat
Nasiona chia zalewamy zimnym mlekiem i odstawiamy
do spęcznienia na ok. 2-3 godziny.
Drożdże rozcieramy z łyżką cukru.
Dolewamy 1/3 szklanki ciepłego mleka, 3 łyżki mąki,
mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem.
Dodajemy aromat, szczyptę soli, wyrośnięty rozczyn,
pozostałe mleko, nasiona chia i mieszamy.
Stopniowo dosypujemy 2 szklanki mąki i mieszamy.
Dosypujemy pozostałą mąkę,
wyrabiamy ręką, na koniec dodajemy roztopione masło
i wyrabiamy, aż się wchłonie.
Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia.
Ciasto wyrosło:
Przekładamy do dużej (26 cm), natłuszczonej formy z kominem
i odstawiamy do wyrośnięcia.
Nacinamy, smarujemy roztrzepanym jajkiem
i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 st. C,
zwiększamy temperaturę do 170 st. C
i pieczemy ok. 40 minut.
Po wystudzeniu możemy posypać cukrem pudrem
lub dowolnie udekorować.
Smacznego!
Babka robi wrażenie!Wilkanocna aranżacja-owies,serwetka,kurczaczki-dodaje uroku i wprowadza świąteczny nastrój.Nasiona chia mają tu ciekawe zastosowanie.Oczywiście spróbuję upiec piegowatą babkę(już umiem piec ciasto drożdżowe-i to dzięki Maminkowi).Jak mi się uda,to się pochwalę.Buziaczki.C
OdpowiedzUsuńChyba muszę kiedyś sobie kupić te nasionka cały czas gdzieś o nich słyszę, że są bardzo zdrowe. Piękna ta baba i dekoracja za nią. Pozdrawiam serdecznie i czekam na kolejny świetny przepis :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł z dodatkiem chia :) pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńBabki z nasionami chia jeszcze nie jadłam, ale wygląda bardzo fajnie i pewnie jest przepyszna! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie! :)
ślicznie wyszła, a z nasionami jeszcze nie widziałam:)
OdpowiedzUsuńIdealna na święta. Fajny pomysł na dodanie nasion chia. Ja je uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł :D Chia zawsze dobre nawet w babce :D
OdpowiedzUsuńAleż piękna baba, wspaniale urosła!:)
OdpowiedzUsuń