Taki mały żart z obrazem jajka w babce drożdżowej.
Składniki:
-5 szklanek mąki 480
-5 dkg drożdży
-8 łyżek cukru
-8 dkg masła
-4 żółtka i 2 całe jajka
-350 ml ciepłego mleka i 2/3 szklanki zimnego mleka
-1/3 szklanki nasion chia
-3 łyżki kakao
-żółty barwnik spożywczy
-szczypta soli
-wanilia
Nasiona chia zalewamy zimnym mlekiem i pozostawiamy
na ok. 60 minut do spęcznienia.
Z pozostałego mleka odlewamy 1/4 szklanki i mieszamy w nim kakao.
W jednej łyżeczce mleka rozpuszczamy barwnik.
Do drożdży dodajemy łyżkę cukru, 1/3 szklanki ciepłego mleka,
3 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Do pozostałego cukru dodajemy 4 żółtka, jedno całe jajko,
wanilię i miksujemy.
Do utartych jajek dodajemy wyrośnięty rozczyn, szczyptę soli,
pozostałe mleko, 3 szklanki mąki i miksujemy.
Dodajemy pozostałe 2 szklanki mąki i zagniatamy ciasto.
Dodajemy roztopione masło i wyrabiamy, aż masło się wchłonie.
Ciasto dzielimy na 2 części a jedna z nich jeszcze na dwie.
Jedną małą część pozostawiamy bez dodatków,
do drugiej dodajemy barwnik i wyrabiamy
a do dużej części dodajemy namoczone nasiona chia i kakao
i wyrabiamy.
Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia.
Ciasta wyrosły:
Białe ciasto rozwałkowujemy na prostokąt,
układamy na nim uformowany wałek z żółtego ciasta
i zwijamy w rulon.
Na dno natłuszczonej formy wykładamy połowę ciemnego ciasta.
Na nim wałek z ciast jasnych.
Przykrywamy pozostałym ciemnym ciastem
i odstawiamy do wyrośnięcia.
Nacinamy, smarujemy roztrzepanym jajkiem
i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 st. C.
Zwiększamy temperaturę do 165 st. C
i pieczemy 35-40 minut.
Po wystudzeniu możemy posypać cukrem pudrem,
polukrować lub polać czekoladą.
Smacznego!
Świetny pomysł :) a babka pięknie wyrosła :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł! :)
OdpowiedzUsuńPiekna, do zgapienia :-)
OdpowiedzUsuńJaki świetny pomysł! Z chęcią wypróbujemy :) Pozdrawiamy :)
OdpowiedzUsuńŚwietna baba!Bardzo pomysłowa;zapisuję;) . Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie wyszła ta babka z jajeczkiem! Dobry pomysł na nadchodzące święta :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie ;)
Kinguś
Usuńmoże babka wygląda na trudną ale w rzeczywistości wcale taka nie jest.
Potrafisz wyczarować cuda, więc co to dla Ciebie taka babka:)
Pozdrawiamy:)
Kolejna świetna babka drożdżowa!Ja babki piekę co drugi dzień,wszyscy jemy i już od dawna nie kupuję żadnych drożdżówek.Ta wersja jest tak oryginalna,że musi być na wielkanocnym stole!Prezentacja wypieków w Waszym wydaniu jak zwykle piękna-nastrojowa,wiosenna,przyciągająca uwagę,inspirująca.Buziaczki od C i Z
OdpowiedzUsuńPrawda, ze można pokochać ciasta drożdżowe? Dają niezwykłe możliwości.
OdpowiedzUsuńSą lekkie, smaczne i niezawodne. Jesteś niesamowita - babka co drugi dzień:) - to nawet my nie mamy takiego tempa...ale skoro rodzina zajada się ze smakiem - to radość z pieczenia jest ogromna.
Pozdrawiamy ciepluteńko:)
Hahaha, po zobaczeniu babki na miniaturce naprawdę myślałyśmy, że umieściłaś w środku jajko :) Super niespodzianka! :)
OdpowiedzUsuńKolejna fajna babka drożdżowa! I z takim jajcarskim pomysłem. Pomysł kupuję w 100%
OdpowiedzUsuńAle pomysłowo <3
OdpowiedzUsuńDzięki :)
OdpowiedzUsuńwow! ależ rewelacja! nie wiedziałam,ze tak można sprytnie babkę zrobić, super:)
OdpowiedzUsuńTak jak pisałam, z ciastem drożdżowym można pofantazjować:)
Usuń