Po prostu drożdżówka,
ale aby nie była nudna, dodaliśmy ciemną warstwę.
Składniki:
-3,5 szklanki mąki
-300 ml ciepłego mleka
-5 dkg drożdży
-3 łyżki cukru
-2 żółtka i jedno całe jajko oraz jajko do smarowania
-5 dkg masła
-łyżka kakao
-szczypta soli
-aromat
Drożdże rozcieramy z cukrem.
Dodajemy 3/4 szklanki mleka, 1/2 szklanki mąki,
mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Do wyrośniętego rozczynu wlewamy pozostałe mleko,
dodajemy 2 żółtka i jedno całe jajko, szczyptę soli, aromat,
pozostałą mąkę i mieszamy ciasto.
Na końcu dodajemy roztopione masło i wyrabiamy.
Ok. 1/3 wyrobionego ciasta odkładamy
do oddzielnej miseczki. Dodajemy przesiane kakao
i wyrabiamy.
Tak przygotowane ciasto możemy już przekładać warstwami
do natłuszczonej blaszki i pozostawić do wyrośnięcia,
ale ciasto zyska na puszystości, jeśli najpierw damy mu
trochę wyrosnąć, potem ułożymy warstwami w blaszce
i jeszcze raz pozostawimy do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 st. C,
zwiększamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy 30-35 minut.
Doskonale smakuje bez dodatków,
ale można też posmarować masłem lub dżemem, lub jednym i drugim.
Smacznego!
Mniam kochana wspaniała drożdżóweczka :-)
OdpowiedzUsuńWłaśnie upiekłam inną wersję drożdżówki(też wg Twojego przepisu) i od kilku tygodni zachwycamy się bułeczkami z owocami,ale oczywiście ten przepis wykorzystam.To dzięki Maminkowi zaczęłam piec ciasto drożdżowe,za co jestem wdzięczna po stokroć!A ta bułka jest prześliczna!A jakie piękne zdjęcia!Całuski i uściski.C
OdpowiedzUsuńTwój komentarz wzrusza, buduje i motywuje. Czytamy i mamy ogromną satysfakcję, że nasze przepisy sprawdzają się i dają innym powody do zadowolenia. Twoja opinia jest dla nas najcenniejszą nagrodą.
UsuńPozdrawiamy bardzo serdecznie:)
Ojej, ale ona ślicznie wygląda w przekroju :) i musi być smakowita.
OdpowiedzUsuńŚwietna drożdżówka. Idealna na śniadanko.
OdpowiedzUsuńMmmm...wspaniała drożdżóweczka. Super
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie. Mi przypomina babkę (z wyglądu- bo ja tak w babce kolory mieszam). Super drożdżówka. I tak ślicznie wyrośnięta :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie i zapewne tak samo smakuje. Pozdrawiam cieplutko
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie, chetnie bym taka zjadła!:)
OdpowiedzUsuńO mniam! Taki chlebek drożdżowy smakuje z każdym dodatkiem :D
OdpowiedzUsuńJeszcze nie robilam ale juz wiem ze to bedzie super
OdpowiedzUsuńUwielbiam drożdżowe ciasto. Drożdżówka wygląda wspaniale
OdpowiedzUsuńZapisuję przepis, bo uwielbiam drożdżówki:)
OdpowiedzUsuńNo i słowo się rzekło,drożdżówka upieczona!Poezja smaku,"niebo w gębie"!Oczywiście,nie jest taka piękna jak Wasza,ale leciutka,puszysta i już prawie zjedzona.Buziaczki za cudowny,prosty przepis i za taką piękną prezentację wypieków,która mobilizuje do działania.
OdpowiedzUsuńA my dziękujemy za opinię, bo jeśli przepis sprawdza się w innej kuchni - to dla nas wielka satysfakcja:)
UsuńPozdrawiamy ciepluteńko:)
fantastyczne ciasto :) pięknie wygląda przekrojone :)
OdpowiedzUsuńZjadła bym taką z mleczkiem, mniamm.
OdpowiedzUsuń