Kolejna zapiekanka Maminka.
Tym razem z rybą.
Składniki:
-1/2 kg filetów rybnych (u nas mintaj)
-1,5 szklanki mąki
-3/4 szklanki mleka
-3 jajka
-2 łyżki oleju
-2 średnie cebule
-szczypior
-1 dkg drożdży
-1/2 płaskiej łyżeczki cukru
-sól
-pieprz ziołowy i naturalny
-przyprawa do ryb
-przyprawa warzywna
-olej do smażenia
-bułka tarta do posypania foremek
Rybę płuczemy, osuszamy, dzielimy na mniejsze części,
posypujemy przyprawą do ryb i odstawiamy na czas przygotowania ciasta.
Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Drobno kroimy szczypiorek.
Drożdże rozcieramy z cukrem,
dodajemy łyżkę mleka i mieszamy.
Nie muszą rosnąć.
Na niewielkiej ilości oleju szklimy cebulkę.
Rybę podsmażamy z obu stron
i przekładamy na ręcznik papierowy do odsączenia oleju.
Do miski wbijamy jajka, dodajemy mąkę, mleko, drożdże i mieszamy.
Na końcu dolewamy 2 łyżki oleju i mieszamy.
Doprawiamy do smaku pieprzem, pieprzem ziołowym,
warzywkiem lub solą i mieszamy.
Dodajemy szczypior i podsmażoną cebulkę i mieszamy.
Ceramiczne naczynka natłuszczamy i posypujemy bułką tartą.
Na dno każdego wlewamy ok. 1 cm ciasta.
Na nim układamy rybę.
Przykrywamy cienką warstwą ciasta.
Ponownie układamy rybę i przykrywamy ciastem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C
na ok. 35 minut.
Dobrze smakują z sosem pomidorowym.
Smacznego!
Świetna propozycja na pyszne zapiekanki :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tu zaglądać :) ma Pani fajne pomysły na pyszne dania :)
OdpowiedzUsuńPychotka :):)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne i pomysłowe :)
OdpowiedzUsuńŚwietna zapiekanka z rybą
OdpowiedzUsuńPomysły jedyne w swoim wydaniu. Oryginalne i nie do podrobienia :)
OdpowiedzUsuńCiasto z cebulką- pychotka :))
Ależ Wy macie genialne pomysły, kolejne pyszne cudo:)
OdpowiedzUsuńTo musi być pyszne!:) Super pomysł.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Super pomysł na przemycenie ryby :D Chociaż nam nie trzeba jej ukrywać xD
OdpowiedzUsuńzmyślne ale jakie fajne, nigdy nd czymś takim nie myslalalam
OdpowiedzUsuń