Przepis podsłuchany i lekko zmodyfikowany.
Składniki:
-1 szklanka mąki krupczatki
-1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
-1/2 szklanki cukru pudru
-8,5 dkg masła
-5 dkg margaryny
-solidna garść żurawiny
-wanilia
Z podanych składników zagniatamy ciasto,
dodajemy posiekaną żurawinę, formujemy kulę,
zawijamy w folię spożywczą
i wkładamy na pół godziny do lodówki.
Odrywamy kawałki ciasta, formujemy kulki
wielkości orzecha włoskiego i spłaszczamy na placuszki.
Układamy na blaszce z papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy
i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C
na ok. 15 minut.
Gotowe.
Smacznego!
Bardzo fajne te ciasteczka, pewnie są pyszne i chrupiące :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasteczka maślane, a połączenie z żurawiną prezentuje się obłędnie :)
OdpowiedzUsuńPyszności! Uwielbiam takie :) Pozdrawiam cieplutko! :)
OdpowiedzUsuńCiasteczka maślane pierwsza klasa :)
OdpowiedzUsuńŻurawinowe ciasteczka są pyszne . ja robię je tak http://hit2011.blox.pl/2013/11/KRUCHE-CIASTECZKA-Z-ZURAWINA.html
OdpowiedzUsuńbardzo lubimy maślane ciasteczka- najwyższy czas wziąć sie za pieczenie:)
OdpowiedzUsuńKiedyś robiłam podobne, pyszne są!:)
OdpowiedzUsuńWyglądają na ciasteczka idealne :) Uwielbiam maślane, a dodatek żurawiny jak najbardziej do mnie przemawia. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasteczka z dodatkiem żurawinki :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDomowe ciasteczka są super. Fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńZ żurawina muszą być pyszne! :)
OdpowiedzUsuńMniam, bardzo takie lubię :)
OdpowiedzUsuńCiasteczka maślane w każdym wydaniu smakują wyśmienicie :D
OdpowiedzUsuń